Pavel pro CNN: Ukrajina je důležitá pro Evropu i zbytek světa. Čína se z konfliktu učí

Prezident Petr Pavel

Rozhovor prezidenta Petra Pavla pro CNN

Česká republika dosud v zahraničí identifikovala přes milion kusů munice. Zatím jsme jich nakoupili 300 tisíc, o zbytku jednáme, řekl v rozhovoru pro americkou CNN český prezident Petr Pavel. Hlava státu v rozhovoru vyzdvihla návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v USA, která podle něj byla úspěšná. Dodal, že doufá, že Kongres schválí další podporu Ukrajině napadené Ruskem. Promluvil také o tom, proč si myslí, že Čína o ukončení konfliktu nestojí.

„Iniciativa k nákupu munice pro Ukrajinu vznikla proto, že jsme si uvědomili, že Česko a další země nemají dostatek vlastních zdrojů, které by mohly Ukrajině poskytnout. Začali jsme tedy hledat jinde,“ popsal český prezident. Dosud prý Česko v zahraničí identifikovalo přes milion kusů munice.

ČTĚTE TAKÉ: V Polsku zadrželi muže, který plánoval zabít Zelenského. Atentátník chtěl špehovat letiště

„Zatím jsme nakoupili 300 tisíc kusů munice. O zbytku probíhají jednání,“ upřesnil Pavel. Celý proces je podle něj zdlouhavý, a to nejen kvůli koordinaci se státy, které se finančně podílejí na nákupu střeliva, ale také se zeměmi, od nichž se vojenský materiál nakupuje. Jednání s nimi jsou podle Pavla velmi důvěrná, a to kvůli jejich vztahu s Ruskem.

Český prezident pro CNN také uvedl, že doufá, že dolní komora amerického Kongresu v sobotu schválí další balík pomoci pro Ukrajinu. „Evropské národy přebírají více odpovědnosti, ale Spojené státy se na podpoře Ukrajiny podílejí nejméně z 50 procent. Všichni proto spoléháme na správné rozhodnutí amerických zákonodárců,“ řekla hlava státu.

Na začátku tohoto týdne o podpoře Ukrajiny přímo ve Washingtonu jednal také český premiér Fiala s americkým prezidentem Joem Bidenem i kongresmany. Pavel v rozhovoru tyto schůzky označil za úspěšné, a to přesto, že od žádného z aktérů nepřišel konkrétní příslib. „Úspěšně předal naše argumenty,“ řekl prezident o Fialovi. Premiér po jednání s americkými zákonodárci uvedl, že je ohledně schválení pomoci Ukrajině optimistický.

Pavel: Čína se z konfliktu na Ukrajině učí

„Ukrajina je stejně důležitá pro Evropu, Spojené státy i pro zbytek světa. Nejde jen o obranu suverénní země a jejího území, ale o principy, které mají pro USA stejný význam jako pro nás,“ řekl Pavel. Pokud podle něj Rusko na Ukrajině uspěje, celé transatlantické společenství ztratí důvěryhodnost. „Mluvíme o ochraně našich hodnot, ale v praxi pro to neděláme dost,“ vysvětlil.

Postoj Západu ke konfliktu na Ukrajině podle něj pozorně sledují také další světoví hráči. Případný ruský úspěch je může inspirovat, aby své zájmy začaly prosazovat silou.

„Pro Čínu je válka na Ukrajině učebnicí. Testuje reakce Západu na různé situace a čím déle válka trvá, tím větší vliv získává. Stav věcí je pro ni docela výhodný, proto si myslím, že nemá zájem, aby konflikt na Ukrajině brzy skončil,“ uvedl Pavel.

Připomněl také českou zkušenost s Moskvou z minulého století. „Současné Rusko se v prosazování svých zájmů silou příliš neliší od Sovětského svazu. Ruský prezident mnohokrát naznačil, že mocní by si měli moci dělat, co chtějí,“ sdělil. Prezident dodal, že nechce žít ve světě, kde o mezinárodních pravidlech budou rozhodovat jen ti nejmocnější. Proto se bude zasazovat o udržení globálního řádu založeného na pravidlech a respektu k Chartě Organizace spojených národů.

Celý rozhovor prezidenta Petra Pavla pro americkou CNN můžete zhlédnout ve čtvrtek večer v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další milion nábojů pro Ukrajinu je reálný, uvedl Fiala. Ohledně pomoci USA je optimistický

Tagy:
CNN Evropa rozhovor Ukrajina jednání Petr Fiala Petr Pavel Česko USA Rusko Čína munice Kongres Spojených států amerických prezident České republiky ruská invaze na Ukrajinu pomoc Ukrajině česká iniciativa