Další milion nábojů pro Ukrajinu je reálný, uvedl Fiala. Ohledně pomoci USA je optimistický

Premiér Petr Fiala (ODS) s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou během návštěvy USA (17. 4. 2024).

Fiala jednal v Kongresu a uctil památku TGM

Sehnat v rámci české iniciativy do roka další milion kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu je realistické, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) ve svém úterním projevu ve Spojených státech. Předseda vlády novinářům v závěru své dvoudenní cesty do USA řekl, že věří, že se podaří podporu ještě zvýšit. Rovněž uvedl, že je po jednáních v americkém Kongresu mírně optimistický ohledně schválení balíku americké pomoci Ukrajině.

Fiala v projevu v Hudsonském institutu řekl, že díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice. Na dotaz později upřesnil, že na 180 tisíc kusů munice už jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit. „Díky naší aktivitě a kontaktům se podařilo tyto dodávky uskutečnit,“ řekl Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Pavel Fialovu návštěvu v USA chválí. Česko se vrací na zaslouženou pozici, řekl

Ve Spojených státech podle něj rezonuje, že relativně malá středoevropská země může svými aktivitami výrazně pomoci. Není podle něj důvod, proč by do roka nemohlo být reálné sehnat další milion kusů. „Ten milion kusů je to, co by bylo možné. Musíme se snažit, abychom v podpoře pokračovali a měli dost finančních prostředků,“ řekl.

Na základě rozhovorů se zahraničními partnery je přesvědčený, že podporu je možné postupně navyšovat. „Je to velmi realistický odhad,“ dodal. Jednotlivé státy si podle něj uvědomují, jak složitá je nyní situace Ukrajinců a že je třeba v podpoře pokračovat.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadá rozvržení interiéru v Bílém domě

Muniční iniciativu předseda české vlády popsal jako snahu zajistit nákup munice z třetích zemí, dokud ji nebudou dostatek vyrábět státy na Západě. „Máme know-how, kontakty a zkušenosti,“ poznamenal Fiala. K nákupu se dosud podle údajů české vlády a médií připojila dvacítka zemí od Kanady přes Německo, Polsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Belgii, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko či Lucembursko až po Island nebo Slovinsko.

Fiala: Jednání v Kongresu byla otevřená

Fiala se rovněž sešel se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a řadou dalších demokratických i republikánských členů Kongresu. „Setkal jsem se prakticky se všemi důležitými lidmi, všechna jednání byla velmi přátelská a otevřená,“ konstatoval premiér.

Balík pomoci v únoru podpořil Senát, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej dosud odmítalo předložit k hlasování. Návrh kromě financí pro jiné spojence zahrnuje také více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun) pro Ukrajinu. „Po všech těch jednáních mohu říct, že jsem mírně optimistický, pokud jde o schválení balíku pomoci Ukrajině,“ řekl Fiala.

Sněmovna reprezentantů by podle Johnsona měla projednat balíky pomoci tento týden jako samostatné zákony. Podle Fialy nezáleží na procesu, ale výsledku. „Zvažují se různé strategie, jak celkového schválení dosáhnout, rozdělení může být jedna z cest,“ podotkl.

Američtí představitelé podle Fialy oceňovali Česko i jeho roli v pomoci Ukrajině včetně iniciativy, která se soustředí na shánění dělostřelecké munice. „Bylo to potěšující,“ dodal. Ohledně klíčových otázek nepozoroval rozdíly mezi republikány a demokraty, byť chápe, že vnitropoliticky jsou v odlišné pozici.

Fiala v Kongresu mluvil i o jaderné energetice či dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG). „Jde nám velmi o to, aby Amerika dlouhodobě neomezila své dodávky LNG do Evropy. Je to pro ČR důležité, abychom byli dál energeticky nezávislí na Rusku a měli dostatek levného plynu v Evropě k dispozici,“ vysvětlil. Schůzky se týkaly i hospodářské spolupráce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Americe máme co nabídnout, tvrdí experti. Česko podle nich umí jednat se zeměmi, s nimiž to USA moc nejde

Tagy:
Ukrajina jednání Petr Fiala Demokratická strana Republikánská strana iniciativa USA munice Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických ruská invaze na Ukrajinu podpora Ukrajiny Mike Johnson