Pavel s Nerudovou se poperou o stejné voliče. Vůči vládě nebudou moc kritičtí, míní politolog

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová

Rozhovor s Nerudovou o raketách v Polsku i prezidentských volbách

Zatímco prezidentští kandidáti Petr Pavel a Danuše Nerudová budou mezi sebou bojovat o hlasy voličů vládní pětikoalice, Andrej Babiš (ANO) půjde cestou opozičního lídra a postaví kampaň na kritice kabinetu. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog Josef Mlejnek. Ačkoliv se situace může v průběhu následujících týdnů změnit, podle aktuálních průzkumů se do druhého kola nejspíše dostane společně s Babišem právě buď Pavel, nebo Nerudová.

„Nemusím obhajovat minulost. Není čas se vracet zpátky,“ sdělila během své páteční tiskové konference Nerudová. Tím nejspíše narážela na kontroverze kolem někdejšího komunistického působení u jejích dvou hlavních protikandidátů, tedy generála Petra Pavla a expremiéra Andreje Babiše.

Podotkla, že být ženou není žádnou nevýhodou. Co se týká další formy kampaně, chce Nerudová pokračovat v dosavadních cestách za voliči. „Nadále budu jezdit do regionů za lidmi, teď už bude i daleko víc diskuzí a debat s kandidáty, kterých se plánuju zúčastnit,“ doplnila. Kterou ze závěrečných televizních debat si vybere, bude podle ní záležet na tom, kam přijdou favoriti.

Společně s Petrem Pavlem a senátorem Pavlem Fischerem získala podporu koalice Spolu, což ovšem podle politologa Josefa Mlejnka znamená, že se kandidáti budou muset poprat o stejnou cílovku.

„Jsou to podobné skupiny lidí, tedy voliči vládní koalice Spolu. Podle aktuálních průzkumů – a může se to změnit – to vypadá, že se do druhého kola dostane Andrej Babiš a někdo z dvojice Pavel a Nerudová,“ odhadl politolog pro CNN Prima NEWS.

Babiš se bude naopak snažit využít svou opoziční roli a postaví kampaň na protivládní kritice, půjde tak na ruku elektorátu ČSSD či SPD. Jelikož se Petr Pavel i Danuše Nerudová ucházejí o voliče vládní koalice, znamená to, že nebudou moct vládu ostře kritizovat.

Definitivní seznam kandidátů přijde příští týden

Hlavu státu budou Češi v přímé volbě vybírat začátkem příštího roku. Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů, nebo 50 tisíc občanů. Celkem se o účast ve volbách uchází 21 kandidátů, sedm z nich ministerstvo vyzvalo k nápravě chyb v přihláškách. O registraci bezchybných přihlášek rozhodne ministerstvo 25. listopadu.

Za favority prezidentské volby je podle průzkumů pokládána zmíněná trojice – Pavel, Babiš a Nerudová. Přihlášky letos znovu odevzdali senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer z klubu Starostů, kteří se o úřad hlavy státu neúspěšně ucházeli už před pěti lety. Kandidují také například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina, poslanec SPD Jaroslav Bašta nebo bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Tagy: