Milion chvilek: Po Zemanovi zůstane pachuť, Babiš bude lhát dál. I Pavla budeme hlídat

Po zvolení Petra Pavla prezidentem přišla úleva. Budeme ho ale hlídat, aby splnil vše, co slíbil, uvedla za spolek Milion chvilek pro demokracii Hana Strašáková. Po Miloši Zemanovi v České republice zůstane pachuť, po poraženém Andreji Babišovi (ANO) zase rozdělená společnost. U šéfa opozičního hnutí se navíc předpokládá, že se pokusí vyhrát sněmovní volby v roce 2025. „V kauze Čapí hnízdo je na pořadu dne také reklamní větev. Bude lhát dál,“ nešetřila Strašáková ostrými slovy v rozhovoru pro CNN Prima NEWS na konto expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta.

Jaké pocity jste měla po oznámení volebních výsledků?
Především to byla obrovská úleva a naděje do budoucna. I když jsme celou dobu věřili, že to Petr Pavel zvládne, přece jen se člověk neubrání určitým pochybnostem. I s ohledem na poslední dvě prezidentské volby. Každopádně ano, je to pro nás velká úleva.

Jeho protikandidát a expremiér Andrej Babiš naopak uznal svou porážku. Proč podle vás neuspěl?
Jsou hranice, za které se chodit nemá. Babiš se odkopal. Se svým týmem ukázal, že je pro svůj prospěch ochotný udělat úplně všechno, včetně rozdělování společnosti a vnášení strachu. Proto se mi ulevilo, že nevyhrál. Byl by to pak precedens pro další politické kampaně a chování politiků. Je důležité, že se ukázalo, že lež a nenávist nakonec nezvítězily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V ANO to vře. Babiš jede jen ego a kašle na nás, i když za něj nastavujeme krk, zní z hnutí.

Na druhou stranu Babiš dokázal oslovit 2,4 milionu voličů. To je téměř čtvrtina obyvatel České republiky. Co se dá dělat se zklamáním a frustrací u lidí, kteří za ním stáli?
Je to hořkosladká věc, která tu po volbách nějakou chvíli zůstane. Zažili jsme jako Milion chvilek pět let, během kterých jsme se věnovali aktivitám kolem voleb. Teď nás rovněž čeká další úkol, a to spojovat a uklidňovat – i s prezidentem Petrem Pavlem.

Chceme se bavit s nevoliči, pomáhat hledat konsensus a snažit se o pospolitost. Ve stínu války a krize víme, že jí je potřeba. I proto, abychom neprodukovali podobné politiky, jako je Andrej Babiš.

S prezidentem Pavlem chcete navázat nějakou spolupráci? I v souvislosti se zmiňovaným „spojováním společnosti“?
Samozřejmě chceme podporovat hlavu státu, která představuje demokratické hodnoty a naději pro budoucnost, což ztělesňuje Petr Pavel. Ale není to tak, že by byl naším kandidátem. Stále musíme hlídat všechny politiky. Chceme proto dohlédnout na to, aby splnil vše, co sám slíbil.

Spolek Milion chvilek pro demokracii se ve velkém vymezoval proti končícímu prezidentovi Zemanovi, mnohdy byl na demonstracích společně s Babišem hlavním tématem. Předpokládám, že tomu tak již nějakou chvíli možná nebude. Máte už naplánované nějaké další kroky, jakým směrem se bude spolek ubírat?
Bude to vycházet z povolební nálady ve společnosti. Je tu spousta lidí, která nemá svého zástupce ani ve vládě, ani na Pražském hradě. Mluvíme tu o více než dvou milionech voličů, kteří dali hlas právě Babišovi. Je třeba si říct, že nežijeme vedle sebe, ale spolu.

Jako Milion chvilek máme lidi po celé České republice, před sněmovními volbami jsme měli velkou kontaktní kampaň. Bavili jsme se s lidmi, co je trápí v politice a životě, a spolupracujeme s odborníky. Právě z těchto základů budeme vycházet i v našich dalších aktivitách.

Babiš nakonec nepoložil ani poslanecký mandát, jak se nějakou dobu spekulovalo. Bude to podle vás znamenat nějakou zásadní změnu? Ostatně dodal, že půjde nyní spíše do ústraní, třebaže zůstává také předsedou hnutí ANO.

Zásadní změnu nečekáme. I nadále jde o člověka, který je ve střetu zájmů. Vlastní média a je to politik. Ve Francii probíhá jeho vyšetřování. A je dost možné, že chystá další kroky, které by mu pomohly opět k větší politické moci. Není ovšem vyloučené, že v případě schválení novely zákona o střetu zájmů svůj poslanecký mandát složí. Protože v takové situaci by musel řešit vlastnictví třetiny soukromého mediálního trhu i jako řadový poslanec.

Zároveň je otázkou, jak aktivním poslancem bude, protože jeho dosavadní návštěvy Sněmovny byly spíš sporadické. Co se týče hnutí ANO, reálná změna podle nás nenastává ani v jeho vedení. Alena Schillerová a Karel Havlíček, lidé absolutně oddaní Babišovi, prakticky vedli hnutí už při jeho prezidentské kampani. Výrazné změny tedy nečekejme.

Co v České republice zůstane po deseti letech se Zemanem?
Pachuť. A jeho překračování mezí, kam až může prezident zacházet. Kolikrát se pohyboval na hraně legislativy. Tým, který má s sebou na Hradě, se mnohdy podle expertů pohyboval až za hranou zákona. Posouval hranice jako žádný jiný prezident před ním. Spoustu škod nadělal Vratislav Mynář či Martin Nejedlý, zahraniční politika Hradu měla blízko k Rusku a Číně. To je rovněž potřeba jasně přetnout. Pak je tu několik nedořešených záležitostí, jako jsou skartované dokumenty... Velký úklid na Pražském hradě je tudíž na místě.

Co si naopak slibujete od Petra Pavla a jeho následujících pěti let?
Doufáme, že dodrží vše, co říkal a sliboval ve své kampani – tedy že bude prezidentem všech a že bude zakopávat příkopy, ne je vykopávat, jak se to dělo doposud. Víme, že prezident není kouzelník s magickou hůlkou. Nemůže najednou spojit celou společnost, to prakticky asi ani nejde. Je ale důležité, aby ji neustále nerozděloval.

A budete na Pavla stejně tvrdí jako na Zemana a Babiše?
To je samozřejmě náš úkol. Budeme hlídat a upozorňovat na kohokoliv, kdo jedná jako Zeman nebo Babiš. Ten navíc stále řeší svůj střet zájmů a stále je proti němu vedeno vyšetřování ve Francii. V kauze Čapí hnízdo je na pořadu dne také reklamní větev. Bude lhát dál. To jsou případy, které ho budou nějakou chvíli ještě provázet, možná až do dalších voleb.

Pavel se do své role zvoleného prezidenta pustil s vervou, podle některých komentářů možná až moc. Jak hodnotíte sérii jeho prvních kroků? Neměl spíše počkat po své inauguraci?
Považujeme za dobrý signál, že kroky, které po volbách budoucí prezident Pavel udělal, jsou v souladu s jeho předvolebními sliby – a co se zahraniční politiky týče, tak i v souladu s ministerstvem zahraničí. Zároveň žádné jeho vyjádření nemá charakter nějakých pevných závazků či slibů, které by opravdu měly přicházet až po jeho jmenování. Aktuální návštěvy Petra Pavla v místech, kde v prezidentské volbě uspěl jeho soupeř, rozhodně naznačují, že se bude snažit neprohlubovat rozdíly mezi lidmi ve společnosti, jak on sám slibuje.

Je ale důležité si uvědomit, že po nešťastném hradním působení Miloše Zemana jsou do Petra Pavla vkládána možná až nerealistická očekávání. I jeho kroky bude nutné sledovat, až se zanedlouho svého mandátu ujme.

Tagy: