Pavel se pustil do Blažka: Dělá si legraci z občanů. Řešení je na Fialovi

Zdůvodnění, které podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ohledně schůzky s lobbistou Martinem Nejedlým, považuji za nedůvěryhodné, svěřil se v rozhovoru pro web iDNES.cz prezident Petr Pavel. Podle něj je v tom snaha „udělat si legraci z občanů“. Vyhodnocení této situace ale nechává na premiérovi Petru Fialovi.

Vysvětlení Pavla Blažka k setkání s Nejedlým považuje prezident za „velice nedůvěryhodné“. „Je tak trochu snahou dělat si legraci z občanů,“ uvedl pro iDNES.cz. Podobné důvody by mu nestačily a přijde mu to „skutečně nestandardní“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel: Vláda nejednala fér, nejsem stroj na podpisy. Jurečka vypustil poplašnou zprávu

Posouzení však nechává na premiérovi Petru Fialovi, neboť Blažek je jeho blízkým spolupracovníkem. Prezident s ním měl pouze jednu osobní zkušenost.

„Já jsem se s Pavlem Blažkem zatím sešel jen jednou, bavili jsme se o ryze odborných věcech, protože ta agenda, kde se prolínáme, se netýká jenom milostí, ale například jmenování soudců a tam nemám jinou možnost než vycházet z návrhů ministerstva spravedlnosti,“ uvedl prezident.

Blažek své pětihodinové setrvání v jedné z pražských restauraci s poradcem exprezidenta Miloše Zemana zdůvodnil svou upovídaností. „Bohužel já, jak se zakecám, tak neodcházím, to se prostě nedá jinak říct. V tomto spočívá moje vina,“ okomentoval schůzku před časem Blažek a podotkl, že v restauraci nehovořil pouze s Nejedlým.

Premiér v reakci na tuto kauzu sdělil, že Blažkovi udělil takzvanou žlutou kartu, jelikož mu důvěřuje více než Nejedlému, a rovněž přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Premiér Petr Fiala udělil ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi žlutou kartu. Prý mu důvěřuje a zohledňuje i jeho profesní kvality

Tagy:
ODS Petr Fiala Martin Nejedlý Petr Pavel Pavel Blažek Ministerstvo spravedlnosti České republiky Idnes.cz