Pavel své kritiky nálepkuje. Měl by spíš věcně vysvětlit svou minulost, říká historik

Generál Petr Pavel během oznámení o kandidatuře na prezidenta.

K věci (1102)

Už v lednu čekají Česko prezidentské volby. Podle sázkových kanceláří mají v boji o Hrad největší šanci generál Petr Pavel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Oba favority tíží komunistická minulost. Podle historika Petra Blažka zatím Pavel věcně neodpověděl na otázky, které souvisí s jeho činností mezi roky 1988 až 1989.

„Petr Pavel reaguje na moje výroky tvrzením, že jsem lhář. Já mám všechny výroky podložené z archivních pramenů. On na začátku tvrdil, že byl celou dobu u parašutistů. Já jsem říkal, že od roku 1988 byl u vojenské komunistické rozvědky a že měl krycí jméno Pávek. Nemělo to nic společného s jeho předchozím zařazením v Prostějově, kde sloužil u výsadkářů,“ řekl Blažek v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podle něj Pavel v některých prohlášeních lže a svou temnou minulost bagatelizuje. Kandidát na prezidenta a někdejší šéf vojenského výboru NATO již několikrát uvedl, že své komunistické minulosti lituje. Nicméně odmítá, že by se před rokem 1989 účastnil školení na rozvědčíka, jenž měl být vysazen na Západě.

„Reaguje způsobem, který není adekvátní. Místo, aby věcně odpověděl na to, co jsem říkal já i další lidé, tak nás nálepkuje. Prohlásil o mně, že nejsem historik, ačkoliv mám 25letou praxi a skutečně se věnuji bádání o komunistických tajných službách. Vystudoval jsem historii na Filozofické fakultě. Posouvá to zbytečně z věcné debaty do osobní,“ dodal Blažek.

Růžek: Pavel nebyl špion

Kritika Pavla se však nelíbí nejen prezidentskému kandidátovi, ale také bývalému řediteli BIS a Vojenského obranného zpravodajství Jiřímu Růžkovi. V pořadu DVTV sdělil, že byl Pavel připravován pro funkci zpravodajského důstojníka – špiona, ale nikdy se operativní práce neúčastnil. „Vadí mi to, jak jsou fakta dotahována. Jedna věc je, co uvádí Pavel ve svém životopise, o čem svědčí jeho osobní spis, a to, co se z toho poté dovozuje,“ pokračoval.

Uvedl, že nemá pochybnosti o tom, že Pavel vstoupil do KSČ a byl spolužáky zvolen do čela základní organizace. „Nikdy ale nenaplnil funkci ‚špiona‘,“ uvedl.

Celý rozhovor s Petrem Blažkem naleznete v úvodním videu.

Tagy: