Výroky o tom, že lžu? Blažek jen hledá senzaci, nemluví jako historik, hájí se generál Pavel

Generál Petr Pavel, K věci

360° (906)

Příprava na práci agenta byla jen jedna z možností, která nemusela nastat, hájil svou osobu v pořadu 360° generál Petr Pavel. Reagoval na slova historika Petra Blažka, který prohlásil, že kandidát na prezidenta lže. Hledá senzace tam, kde nejsou, dodal zájemce o Hrad s komunistickou minulostí.

„Historik Petr Blažek se nevyjadřuje jako historik, neříká pravdu. Vyjadřuje se spíše jako politik, který by sám vedl kampaň. Používá argumenty, které nejsou pravdivé,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS Pavel.

Historik Blažek totiž ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že Pavel o své minulosti lže. „Často o sobě říkal, že je člověk, který se pouze někde plazil po zemi v lese, ale skutečnost je jiná. Od roku 1988 byl ve velmi utajovaném kurzu, který znamenal celodenní zaměstnání. Byl kádrovým příslušníkem vojenské rozvědky a byl cvičen na dráhu rozvědčíka. Podle toho, co jsme našli v dokumentech, byl cvičen pro práci s agenturou, měl řídit agenty,“ sdělil.

Bránil otce

Dodal také, že Pavlův otec měl být od roku 1966 agentem kontrarozvědky StB a generál jej považuje za svůj vzor. Pavel označil tyto výroky za chybné. „Můj otec skončil v armádě jako plukovník a když naposledy sloužil u západního vojenského okruhu, tak byl už podplukovník. S takovou hodnotí rozhodně nemohl být zástupce velitele okruhu. To by si opravdový historik mohl ověřit,“ dodal.

Vymezil se také vůči tomu, že by měl řídit agenty. „Od roku 83, kdy jsem skončil vysokou vojenskou školu, do roku 88, jsem sloužil v Prostějově jako výsadkář. V letech 88 a 89 jsem byl v kurzu, který historik zmínil, to je pravda. Byl to kurz postgraduální pro zpravodajskou odbornost, kde se připravovali zpravodajci na celou škálu specializací. Následující dva roky jsem dokončoval v demokratické republice. Když říká, že jsem se připravoval na práci agenta, tak říká jednu z možností, která nemusela nastat,“ vysvětlil.

K věrohodnosti osoby Blažka se tak prý nebude vyjadřovat. „Hledá senzace, tam kde nejsou,“ dodal jasně a doporučil jiný výběr historiků. K jeho osobě a jeho minulosti se ale jiní oslovení odborníci vyjadřovat nechtěli.

Pavel také ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že si nemyslí, že funkce hlavy státu by měla být převážně ceremoniální. Podle Pavla má prezident řadu možností, jak do politického dění zasahovat. „Neaktivní“ Miloš Zeman to ale nedělá. Vláda tak prý jedná pod tlakem opozice i občanů, dodal kandidát na prezidenta. Více se dočtete zde.

Tagy: