Pavel: Ukrajina si zaslouží být členem NATO. Po konci války bude připravena

Ukrajina si zaslouží stát se po konci války s Ruskem členem NATO. V rozhovoru se stanicí BBC to řekl nově zvolený český prezident Petr Pavel. Ukrajinská armáda bude podle něj po válce nejzkušenější v Evropě. Pavel v rozhovoru zopakoval svou podporu zbrojnlím dodávkám Kyjevu a jako tabu nevnímá ani poskytnutí bojových letounů.

„Ukrajina si zaslouží být součástí společenství demokratických zemí,“ řekl Pavel v prvním rozhovoru pro zahraniční tisk. Na otázku redaktora BBC, zda by měla Ukrajina vstoupit do Severoatlantické aliance, řekl, že by si to Kyjev opravdu zasloužil. Stát by se tak ale mělo až po konci konfliktu. Po válce podle Pavla bude Ukrajina „morálně i prakticky připravena“ vstoupit do NATO a její armáda bude mít pravděpodobně největší bojové zkušenosti v Evropě.

Pavel v rozhovoru znovu podpořil dodávky zbraní Ukrajině. „Nemáme alternativu,“ uvedl nově zvolený prezident, podle kterého by bez poskytnutí západních zbraní Ukrajina pravděpodobně prohrála. „Pokud oni prohrají, prohrajeme i my,“ dodal Pavel.

Během kampaně měl prý Pavel za úkol voličům vysvětlit, jaký je v pomoci Ukrajině smysl. „Ruské dělostřelectvo a rakety neničí naše města. Pokud ale nepomůžeme Ukrajině úspěšně konflikt ukončit, mohla by tím být zničena naše budoucnost,“ uvedl vítěz prezidentských voleb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co bude dělat Zeman, až skončí jako prezident?

Pro Pavla není tabu ani předání stíhaček. Obává se ale, že by dodávka bojových letounů mohla být příliš pomalá. Americký prezident Joe Biden přitom v pondělí oznámil, že USA Ukrajině stíhačky neposkytne. To jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron naznačil, že dodávka stíhaček není vyloučená, Ukrajina by však musela dodržet přísná omezení.

„Jsem hrdý na to, že má země byla mezi prvními, které dodaly Ukrajině významnou vojenskou pomoc,“ řekl také Pavel. Česko skutečně již v březnu minulého roku Kyjevu jako první země Západu poslala tanky a bojová vozidla pěchoty.

Nově zvolený prezident uvedl, že mír zcela záleží na Rusku a že by podpořil i sebemenší náznaky vůle jednat o zastavení konfliktu. „Z ruské strany žádné takové ale nejsou,“ konstatoval Pavel. „Konec války je zcela v ruských rukou. Stačí jediné rozhodnutí prezidenta Putina, aby stáhl své síly z Ukrajiny, a válka skončí,“ upozornil Pavel.

Tagy: