Co bude dělat Zeman, až skončí jako prezident? Podívejte se na jeho nový dům

Prezident Miloš Zeman po deseti letech definitivně opustí zámek v Lánech. Příliš se od něj ale nevzdálí. Jeho novým domovem bude nedaleko postavený „bungalov“, na kterém se pracovalo od roku 2019. Dům o dvou patrech s terasou i zahrádkou se nachází v lukrativní části města, která ale má pár minusů. Jak v současnosti vypadá a kolik stál prezidenta peněz? A co vůbec Zeman po konci mandátu plánuje dělat?

Stavební povolení na pozemku v Lánech získala končící hlava státu v roce 2020. Původně mluvil Zeman o menším bungalovu, jelikož si na velkou vilu podle svých slov nakonec nenašetřil. Jak je ale vidět z fotografií a videa, které pořídila redakce CNN Prima NEWS, nakonec se prezident díky svým celoživotním úsporám dočkal prostorného domu o dvou podlažích.

„Klasický bungalov je přízemní stavba. Málokdo ale ví, že jím může být i stavba, která má jakési ‚půlpatro‘. Při troše fantazie se tak dá dům prezidenta považovat za bungalov,“ řekl realitní makléř Tomáš Kučera k nemovitosti, která vznikla na pozemku o velikosti tisíc metrů čtverečních.

„Kdyby se na mě pan prezident obrátil, že mám dům prodat, zvládl bych to nejméně za 25 milionů korun. Lány jsou atraktivní, dům je navržen architektem. Na střeše jsou solární panely, takže moderní technologie nechybí,“ doplnil Kučera.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zeman se zatím nemusí omlouvat Šarapatkovi.

Zemanův dům se nachází na konci slepé ulice v klidné části Lán, kde se momentálně staví další nové domy. Soukromí tak dosluhujícímu prezidentovi chybět nebude, má to ale háček. „Hned za nemovitostí je silniční obchvat a samotný pozemek má trojúhelníkový tvar, což není ideální,“ podotkl realitní makléř Jan Horák.

Kompaktní zahrádka s křivouši

„Bungalov“, jehož stavbu dělníci dokončili v druhé polovině minulého roku, nicméně není z rušné silnice vidět. Od aut jej dělí svah a zeď jehličnatých stromů, které by měly aspoň částečně tlumit hluk od projíždějících vozidel.

Již hotový dům nyní z přední části obklopuje plot z dřevěných prken, z boku pak drátěný plot. Na bráně, poštovní schránce ani zvonku s kamerou zatím není nic, co by naznačovalo, že by nemovitost patřila Zemanovi, což se ovšem následující měsíc s největší pravděpodobností změní.

Domu nechybí posuvná brána s přímým vjezdem do garáže, přední dvorek a dvojice vstupních bezbariérových dveří. Při příjezdu do klidné části Lán vyčnívá především druhé patro domu se zkosenou střechou a terasou.

Neméně prostorná je i zahrádka v zadní části domu se zastřešeným koridorem, keři a jehličnany. Hned u drátěného plotu je několik vysazených křivoušů kořenujícíjích – liánovitých rostlin s červenými květy, které dorůstají do výšky až 10 metrů. Do zahrady vedou z domu skleněné posuvné dveře.

V jednu chvíli Zeman uvažoval o pozemku ve středočeských Mnichovicích, které leží jihovýchodně od Prahy. Nakonec ale zvolil své oblíbené Lány. Končící prezident dříve bydlel s rodinou v paneláku na pražském sídlišti Stodůlky. Poté žil v Novém Veselí na Vysočině, kde po zvolení prezidentem stále rád trávil prázdniny, mimo jiné se s oblibou plavil v proslulém žlutém člunu pod dohledem ochranky.

Čtení knih a zapomenuté „nuly“

Zeman opustí lánský zámek v březnu poté, co předá svůj prezidentský mandát. Již dříve uvedl, že se nejvíce těší na svou velkou knihovnu, kde plánuje trávit svůj volný čas. Podotkl, že by v místnosti měl mít i houpací křeslo, na kterém chce odpočívat.

„Budu číst zajímavé knihy a tak trochu i vzpomínat. Jako každý politik jsem se občas setkával, přímo nebo zprostředkovaně, i se závistivými a zakomplexovanými nulami, ať už mezi politickými komentátory, mezi neúspěšnými politiky i jinde. Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu. A naopak budu vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž jsem měl tu čest pracovat pro republiku,“ nastínil své plány ve svém vánočním poselství na konci loňského roku.

Dříve rovněž netajil své nadšení nad televizním obsahem, který má před sebou. „Objevil jsem, že na televizi je 120 kanálů, velká část historických. Například Spektrum, History, National Geographic… Rád se dívám na historické pořady,“ řekl vloni na podzim.

Zeman v pořadu Partie Terezie Tománkové slíbil, že v závěru své funkce neplánuje žádnou amnestii, jako tomu bylo u jeho předchůdce Václava Klause. „Říkal jsem, že nebudu amnestovat, proto v posledních prezidentských volbách téměř všichni vězni volili Jiřího Drahoše,“ vtipkovala hlava státu na konto svého někdejšího oponenta v souboji o Pražský hrad.

Prezidentův plat letos vychází na 302 700 korun hrubého měsíčně. Po skončení mandátu v březnu má Zeman nárok na rentu 50 tisíc korun, stejně jako na paušální náhradu 50 tisíc korun měsíčně.

Tagy: