Pavlova podpora Ukrajiny do EU? Falešné naděje do zdvořilosti nepatří, kritizoval Kulidakis

Petr Pavel jako občan si může přát cokoliv, coby státník by se měl ale držet merita věci. V pořadu Právě dnes na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Thomas Kulidakis. Reagoval tak na prezidentovo přání, aby Ukrajina začala přístupové rozhovory do Evropské unie ještě koncem tohoto roku. Domnívá se, že vzbuzovat falešné naděje do kategorie zdvořilosti nepatří. Podle šéfredaktora týdeníku Echo24 Dalibora Balšínka prezidentovo prohlášení mělo symbolickou hodnotu.

„Prezident coby občan Petr Pavel si může přát cokoliv, máme demokracii. Coby státník by se samozřejmě měl držet reality a merita věci. Tedy, že existují kodaňská kritéria, která musí být splněna za všech podmínek. Chrání nejen Evropskou unii, ale také přistupující stát – aby nedocházelo k velkým politickým, ekonomický a právním šokům po přistoupení daného členského státu,“ vysvětloval Kulidakis.

Zdůraznil, že prozatím Ukrajina kritéria neplní. „Když je splní, tak o vstup žádat může. Ale vzpomeňme si na případ České republiky. O vstup jsme žádali v roce 1996, o dva roky později začala přístupová jednání a do EU jsme vstoupili v roce 2004. Takové Turecko se snaží do unie dostat od roku 1987. Země musí být připraveny,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel po návratu z Ukrajiny: Chceme zvýšit dodávky munice. Bez ní nejde provést protiútok

Proto je podle něj důležité mluvit o realitě nikoliv takové, jakou bychom chtěli mít, ale takové, jaká je. „Pokud to byla zdvořilostní fráze, tak je to milé, potěšilo to hostitele, ale důležité je, aby si všichni uvědomovali realitu. Tedy, vzbuzovat falešné neděje v komkoliv, si myslím, že do kategorie zdvořilosti rozhodně nepatří,“ dodal kriticky na účet prezidenta.

Podle Balšínka byl však Kulidakis zbytečně ostrý. „Vnímal jsem to jako potřebnou politickou deklaraci. Samozřejmě není zřejmé, kdy by se Ukrajina mohla do EU dostat. Prohlášení má symbolickou a politickou hodnotu, kdy deklarujeme podporu Ukrajině. Nevím, jestli bych řekl falešné naděje, to je poměrně ostrý výraz. Ukrajina je ve válce, podporu potřebuje. Skutečně to stejně, jako celá cesta pana prezidenta, mělo symbolickou rovinu,“ dodal.

Kvůli vstupu Ukrajiny do EU se v pořadu Partie Terezie Tománkové pohádali ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a poslanec Jiří Kobza (SPD).

Tagy: