Fotka, která obletěla celý svět: Pediatr z Kyjeva chránil novorozence s brokovnicí

Pediatr chránil dítě

Snímek kyjevského pediatra s miminkem v náručí a poloautomatickou brokovnicí přes rameno obletěl celý svět. Vyvolal velké emoce a vlnu solidarity. Rodina lékaře utekla před válkou do Plzně.

Když se už poněkolikáté rozezněl alarm, pediatr kyjevské nemocnice Vitalij Demydov zůstal na oddělení s novorozencem, který byl odkázaný na přístroje. V nemocnici byl už třetím dnem, dramatickou situaci včetně záběrů, jak se zdravotníci starají o nejmenší pacienty v protileteckých krytech, sdílel na sociálních sítích.

„Jsem překvapená, že jeho fotka obletěla celý svět, zaujala v Koreji i v Čechách,“ uvedla lékařova manželka Anastasia Demydova. „Když slyší, že se střílí blízko nemocnice, zůstat u dětí bere jako povinnost,“ popsala.

„Zatím jsou všichni v nemocnici v bezpečí, ale nevím, na jak dlouho. Operační sály přijímají raněné. Děkujeme našim vojákům za jejich práci. Budeme stát do posledního,“ napsal Demydov na sociální sítě.

Rodina našla azyl v Česku

Po zahájení útoku armády prezidenta Vladimira Putina sedla Demydova s malým synem do vlaku a odjela do Čech. Její manžel pak napsal na sociální sítě, že rodina potřebuje pomoc. Ozvalo se přes 150 lidí. „Takovou nabídku pomoci lidí z České republiky jsem nečekal. Děkuji velice,“ uvedl Demydov.

Dočasný azyl lékařovi blízcí našli v malé vesničce na Domažlicku. Ženě se už podařilo vyřídit potřebné doklady k pobytu. Každý den sleduje, co se na Ukrajině děje a volá si s manželem, který zůstává v Kyjevě. „Nyní je situace v nemocnici stabilní. Všechno funguje, přes den nám vozí vodu, léky. Ale nevíme, co bude za týden,“ popsal Demydov.

Všichni si přejí, aby válečný konflikt co nejdříve skončil a mohli být zase spolu.

Tagy: