Havárie elektrárny v Záporoží by byla horší než výbuch jaderné bomby, tvrdí expert

Záporožská jaderná elektrárna je největší svého druhu v Evropě

Bříza k jaderné hrozbě

Na jaderné elektrárny se ani během válečného konfliktu neútočí. Jde o pravidlo určené takzvanými ženevskými konvencemi. Podle odborníka na jaderné zbraně to ale není nic platné ve chvíli, kdy se pravidla nerespektují. „Nemám slov. Pořád jsem se domníval, že Ruská federace má nějaké hranice,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Vlastislav Bříza.

„Pokud by došlo k poškození některého ze šesti bloků jaderné elektrárny v Záporoží, havárie by byla ještě podstatně horší než při výbuchu jaderné zbraně. To je realita,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Vlastislav Bříza, expert na jaderné zbraně a jadernou bezpečnost. Podle něho by totiž docházelo k úniku radioaktivního prachu do ovzduší a vytvoření radioaktivního mraku, který by putoval Evropou.

„Podobně, jako tomu bylo po havárii jaderné elektrárny v Černobylu,“ dodal. Jenže vzhledem k velikosti elektrárny Záporoží (šest bloků, každý s výkonem tisíc megawatt) by to podle Břízy pro Evropu znamenalo skutečnou katastrofu.

V míru jsme v bezpečí

„Na druhou stranu je potřeba uklidnit, že k něčemu takovému naštěstí nedošlo. Elektrárna je zřejmě pod kontrolou ruské armády a nedošlo k porušení kontejnmentu (ochranný kryt jaderného reaktoru a primárního okruhu, pozn. red.) ani u jednoho z těch šesti bloků,“ uklidňoval Bříza.

Každá jaderná elektrárna je podle něho dimenzována tak, aby vydržela nějakou nehodu. Zpravidla se v takovém případě hovoří o pádu menšího dopravního letadla. Jaderné elektrárny podle Břízy většinou disponují také protivzdušnou obranou.

„Sarkofág je až druhý stupeň ochrany, která má zabránit narušení reaktoru. Z mírového úhlu pohledu můžeme být klidní,“ dodal Bříza. Současně však upozornil, že „žádná jaderná elektrárna ale není dimenzována na útok balistickou raketou s plochou dráhou letu s větším obsahem konvenční trhaviny, nebo salvu takovýchto raket“.

Ruská federace nemá hranice

Pokud by z jaderné elektrárny v Záporoží došlo k úniku radiace (zatím se tak ale nestalo), dozvěděli bychom se to podle Vlastislava Břízy poměrně brzy. „Byla by to otázka hodin a dozvěděli bychom se to z detekčních stanovišť mimo Ukrajinu,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS a zopakoval, že k žádnému úniku radiace nedošlo a pravděpodobně ani nedojde.

Jaderné elektrárny navíc chrání ženevské konvence, tedy jakýsi soubor pravidel, jež určují, co je zapovězeno i během válečného konfliktu. A podle nich se na jaderné elektrárny útočit nesmí. „Já bohužel nevidím, že by jadernou elektrárnu chránila ženevská konvence. Jadernou elektrárnu teď chrání jenom ten kontejnment,“ uvedl Vlastislav Bříza.

„Nemám slov. Pořád jsem se domníval, že Ruská federace má nějaké hranice. Jestli se potvrdí, že došlo k nějakému útoku těžkých zbraní na jadernou elektrárnu v Záporoží, tak pak už žádná konvence nehraje roli,“ dodal. V tu chvíli podle něho končí mezinárodní právo.

Tagy: