Pedofily nechceme, vrahové jsou vítáni. Ruská armáda verbuje vězně, nabízí jim svobodu

Věznice v ruském Krasnojarsku (29. 4. 2022)

Rusko rekrutuje už i vězně

Rusko se během konfliktu na Ukrajině potýká s velkými ztrátami v řadách profesionálních vojáků. A jelikož se Moskva zdráhá vyhlásit mobilizaci, musí hledat nové brance i na poněkud nezvyklém místě – ve vězení. Režim prezidenta Vladimira Putina podle americké CNN nabízí zločincům za půlroční službu v armádě svobodu a peníze.

Zahraniční pozorovatelé se domnívají, že ve válce na Ukrajině již zemřelo nebo se zranilo zhruba 60 tisíc ruských vojáků. Moskva prozatím nechce vyhlásit všeobecnou mobilizaci, a proto látá mezery ve frontových řadách jinými způsoby. Například apeluje na jednotlivé subjekty Ruské federace, aby společně dodaly zhruba 30 tisíc nových rekrutů. Zároveň se verbíři poohlíží i na místech, kde by to málokdo čekal. Ve vězení.

Rusko podle reportáže americké CNN nabízí vězňům amnestii a lukrativní plat, pokud půjdou do války alespoň na šest měsíců. Moskva ale nedává trestancům při verbování prakticky žádné záruky.

Vrahy ano, teroristy ne

Ne každý vězeň je ale v ruské armádě vítán. Záleží totiž na povaze deliktu, který dotyčný spáchal. „Pedofilové, extremisté, teroristé a ti, co se dopustili znásilnění, se neberou. Vrahové jsou naopak přijati,“ prozradil pro CNN nejmenovaný ruský vězeň. Ten také přiblížil výši odměny, kterou vězni údajně dostanou. „Dostanete amnestii za šest měsíců. A měsíční plat, někdo říká 100 tisíc rublů, někdo 200 tisíc rublů,“ dodal.

Vidina takové odměny řadu vězňů láká. „Pokud je to pravda, tak jdu do toho. Buď můžu být ve vězení dalších devět let, anebo můžu být za šest měsíců venku. Když budu mít štěstí. A o tom to je, o štěstí. Jedna věc je, co nám slibují, druhá věc je realita. Ostatně tohle je Rusko,“ řekl další vězeň.

Nejistá budoucnost

Předtím, než Rusko povolá brance z věznice přímo do války, je údajně čeká dvoutýdenní cvičení na jihu země. Pro přijetí do armády přitom není nezbytná předchozí vojenská zkušenost.

„A pak nastane ticho. Vězni se ztrácejí v šedé zóně postradatelných kontraktů,“ hodnotí CNN.

Na nejistou pozici vězňů upozorňuje i zakladatel ruského protikorupčního webu Gulagu.net Vladimir Osečkin. „Máme informace, že chtějí naverbovat asi dva až tři tisíce vězňů. A když třeba zemřou, zaplatí jejich rodinám pět milionů rublů. Ale není tu žádná opravdová smlouva, žádná garance, že ochrání jejich zdraví a jejich životy,“ uvedl.

Přesto se řada vězňů rozhodla do válečné vřavy vkročit. „Jdu, neříkej to matce. Bude to tak lepší,“ napsal podle CNN jeden z ruských vězňů svému bratrovi. „Jinak se bude strachovat a reagovat na každou zprávu v novinách,“ dodal.

Tagy:
válka Moskva vrah Ukrajina věznice vězni odměny amnestie Rusko zločinci Ozbrojené síly Ruské federace verbování ruská invaze na Ukrajinu