Pehe: Mynář se bál, že z toho bude polízanice. Zemanovo video vyvolalo ještě více otázek

Jiří Pehe říká, že situace ohledně skládání vlády je v kontextu zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana opravdu vážná.

Pehe k politickému dění

Video, které zachytilo prezidenta Miloše Zemana v Ústřední Vojenské nemocnici, je nedůstojné. Hrad tím vyvolal víc otázek, než dal odpovědí. Myslí si to politický komentátor Jiří Pehe. Fakt, že to kancléř Vratislav Mynář dovolil, hraničí s ohrožování na zdraví, řekl ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS.

„Kancelář Mynář se dostal pod velký tlak a zdálo se, že by z toho z právnického hlediska mohla být slušná polízanice. Nejen proto, že měl Hrad video několik dnů k dispozici, to vyvolává řadu otázek,“ uvedl ve Zprávách Plus politický komentátor Jiří Pehe.

Podezřelé je podle něj také to, že za nemocným pacientem na jednotku intenzivní péče přijde několik lidí bez ochranného oblečení, roušek i přikrývky hlavy. „To by si nikdo nemohl dovolit a bude to další šetření. Jsou tam také nesrovnalosti – chybí tam datum, což vyvolává otázku, zda je platný, když to tam zpětně dodávají,“ dodal Pehe.

Celý obsah nahrávky je podle něj nedůstojný a Hrad tím vyvolal více otázek, než dal odpovědí. „Prezident je těžce nemocný, a pokud to všechno tušíte a přivedete k němu skupinu lidí, kteří tam jsou jen proto, aby se ukázalo, že prezident může něco dělat, hraničí to s ohrožováním zdraví a zanedbání lékařské péče. Je to na trestné stíhání,“ nebral si servítky Pehe.

Že se podepíše, nic neznamená

Rozhodující nyní bude prohlášení lékařů. „Mohou říct, že je schopen fungovat. To, že se v nějakém videu prezident jeví tak, že je schopen mluvit a podepsat se, nic neznamená,“ doplnil s tím, že i proto si senátoři a poslanci vyžádali další zprávu.

Některé kroky podle Hradu ale Zeman udělal ještě před hospitalizací. Prezident prý pověřil kancléře Vratislava Mynáře, aby připravil podpisovou listinu svolávající zasedání nové Sněmovny, sdělil kancléř na tiskové konferenci.

„Ve Sněmovně určitě zavládne nový politický vítr, Sněmovna bude jinak strukturovaná. Většina bude ze dvou koalic, bude tam jiná atmosféra. Naopak ubude zástupců z populisticko-nacionálního bloku. Změní se tím leccos,“ okomentoval Pehe změnu, kterou přinesly nedávné volby.

Tagy: