Mimořádná prasárna. Kalousek se ostře pustil do Vondry kvůli výroku o Kolajovi

Miroslav Kalousek a Alexandr Vondra

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se znovu pustil do europoslance Alexandra Vondry (ODS) kvůli jeho úternímu tweetu o kandidátech na nového eurokomisaře. „Neuznal Marcela Kolaju (Piráti) ani za muže, ani za ženu. To je prostě lidsky mimořádná prasárna,“ kritizoval Kalousek. Naopak zastání Vondra nalezl u některých svých spolustraníků.

„Běžte do háje, propagandisto ODS. Nazývejte laskavě věci pravými jmény. Nejde o žádnou ‚kulturní revoluci‘, ale o slušné chování. Váš guru Alexandr Vondra neuznal Marcela Kolaju ani za muže, ani za ženu. To je prostě lidsky mimořádná prasárna. Co na tom ještě nechápete vy a kdokoliv z těch nešťastníků, kteří Vondrovu urážku podporují?“ vzkázal Kalousek členovi ODS Ondřeji Šimíčkovi prostřednictvím sociální sítě X v reakci na jeho středeční příspěvek.

V něm Šimíček hodnotil kontroverzní výrok svého spolustraníka Alexandra Vondry. „Kritika tweetu Saši Vondry je ok, pro někoho nevkus a pro někoho vtípek. Beru. Že to někdo označí za ubohost nebo urážku Kolaji, který měl spolu s Peksou na urážení pravicových politiků a voličů postavenou existenci? Ok, proč ne. Levice humor nikdy neuměla,“ rýpl si Šimíček do koaličních Pirátů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondra s „vtipem“ o genderu Kolaji narazil. Eklhaft, soutěžíte s Novotným? opáčil šéf Pirátů

Ještě ostřeji se pustil do zástupců s ultralevicovým viděním světa: „Ale aby tu sebranka rudozelených extremistů – kteří, kdyby mohli, posílají podnikatele do gulagů, věší řidiče a vyvlastňují landlordy – kňučela o nástupu fašismu, to je level tuposti ploché Země. Rudozelený extremismus tu denně dehumanizuje všechny napravo od Pol Pota a falešní morální majáci ani nepípnou.“

Vášnivou diskusi ve veřejném prostoru vyvolal Vondra v úterý večer, když na síti X napsal sdělení týkající se možných kandidátů na nového českého eurokomisaře. „V rámci genderové vyváženosti koalice PirSTAN předložila tři nominace na eurokomisaře. Muže (Jozefa Síkelu), ženu (Danuši Nerudovou) a Marcela Kolaju,“ prohlásil Vondra.

Kalousek není zdaleka jedinou osobou, která sdílí názor, že místopředseda ODS přestřelil. Pod příspěvkem se rychle začaly množit názory dalších uživatelů, kteří Vondrovo prohlášení označili za zbytečné či nevhodné.

„To muselo dát práci vymyslet. To je ta liberálně-konzervativní politická kultura Spolu, nebo hrajete nějakou challenge s Pavlem Novotným? Tohle je ovšem tak level Filipa Turka, takže vlastně hodnotově cajk, jak jsem slyšel,“ vrátil Vondrovi úder ministr pro místní rozvoj a Kolajův stranický šéf Ivan Bartoš.

Starostové začátkem týdne oznámili, že vládě do funkce příštího českého eurokomisaře navrhnou nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a ministra průmyslu Jozefa Síkelu. Piráti si už loni odhlasovali, že jejich kandidátem bude končící europoslanec Marcel Kolaja. Rozhodovat bude kabinet.

Tagy: