Pekarová: Útok na Nerudovou? Nebuďme přecitlivělí, Síkela je lepší volbou na eurokomisaře

Markéta Pekarová (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové

Markéta Pekarová Adamová komentuje šance Danuše Nerudové

Na Danuši Nerudovou (STAN) jsem neútočila. Pouze jsem hodnotila její šance na eurokomisařku a konstatovala, že nemá politické zkušenosti, uvedla šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS. Poznamenala, že z jejího pohledu je současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) mnohem lepším kandidátem do Evropské komise i díky tomu, že vede důležitý resort. „Myslím, že bychom neměli být takto přecitlivělí,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny na konto Nerudové, která se vůči jejím slovům dříve ohradila.

Nově zvolená europoslankyně a jednička kandidátky hnutí STAN nesouhlasí s tvrzením z řad vládní TOP 09, že jí chybí politické zkušenosti. Odkazovala se například na kampaň před kláním o Pražský hrad, ze kterého vyšla jako třetí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mimořádná prasárna. Kalousek se ostře pustil do Vondry kvůli výroku o Kolajovi

Šéfka Poslanecké sněmovny si ale nemyslí, že by to na post eurokomisařky stačilo. Zvlášť, když o podobné pozice zpravidla bojují bývalí premiéři či ministři. „Když srovnáte ty dva výroky, tak je to trošku jeden o voze a druhý o koze. Hovořím o postu eurokomisařky a paní Nerudová to považuje za útok. Myslím, že bychom neměli být takto přecitlivělí,“ sdělila v pořadu Co na to ministr.

„Zkrátka je to jen hodnocení jejích šancí a pravdivé konstatování z mé strany, že nemá politické zkušenosti. Teď je začne nabývat, doposud vlastně jenom kandidovala. Teď se stala europoslankyní a já jí k tomu samozřejmě blahopřeji. Ale něco jiného je být členem europarlamentu a něco jiného je být členem Evropské komise,“ pokračovala předsedkyně dolní komory a TOP 09.

S tím v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ale nesouhlasil poslanec Ondřej Lochman (STAN). Připomněl, že Nerudová několik let působila jako rektorka. „Vezměte si, že univerzita, kterou řídila, má přes 1 600 zaměstnanců, to je více než některá ministerstva, a je velmi zkušenou ekonomkou,“ zdůraznil Lochman.

Naproti tomu druhý kandidát na post eurokomisaře – současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela – je optikou Pekarové mnohem lepší volbou. „V rámci jmen, která teď byla navržena hnutím STAN, je pro nás Jozef Síkela určitě tím silnějším,“ potvrdila ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že Česká republika usiluje především o silné hospodářské a ekonomické portfolio.

STAN a Piráti se nedokázali domluvit

Co se týče kandidáta ze strany Pirátů, uznala, že bývalý europoslanec Marcel Kolaja má s evropskou politikou nezanedbatelné zkušenosti. Co se ovšem týče exekutivní funkce, tam má stále navrch Síkela. Co ji nicméně mrzí, je fakt, že se STAN a Piráti po rozpadu volební koalice nedokázali domluvit na společném kandidátovi.

„Dohoda ohledně eurokomisaře padla právě v době, kdy jsme jako koalice Spolu jednali s koalicí PirStan, a teď se nejsou schopni ani mezi sebou sejít a říct si svou představu. Přijde mi trošku alibistické, že to vlastně máme jako koalice Spolu rozhodnout za ně,“ dodala Pekarová.

V tom s Pekarovou souhlasili i poslankyně Karla Maříková (SPD) a místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Podle Maříkové je to, že se Piráti a Starostové nebyli schopni dohodnout, „špatnou vizitkou České republiky“. Ona sama navíc nepovažuje ani jednoho z kandidátů za vhodného. „Ani s jedním se nemůžu ztotožnit. Paní Nerudová je politicky nezkušená, pan Síkela toho zase moc nepředvedl jako ministr obchodu a průmyslu,“ poznamenala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle Nachera se navíc jedná o kandidáty, kteří reprezentují progresivistický způsob uvažování, což ale podle něj neodpovídá tomu, pro co lidé ve volbách hlasovali. „Mně přišlo jako úplná facka lidem, že eurokomisař za Českou republiku byl nominován ze směru, který byl poražen. Lidé prostě nechtějí víc Green Dealu nebo migračního paktu,“ uvedl Nacher.

Záznam celého pořadu Co na to ministr, v němž byla výjimečně hostem Markéta Pekarová Adamová, si můžete pustit níže.

Tagy: