Pekarová: Babiš to hrotil, aby ho vyvedli ze sálu. Schillerová s Okamurou trapně lžou

Ze své funkce neodstoupím, zdůrazňuje předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). K rezignaci ji v Partii Terezie Tománkové vyzvali šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a lídr SPD Tomio Okamura. Podle nich totiž selhala při řízení poslední sněmovní schůze poznamenané obstrukcemi. Předsedkyně TOP 09 pro CNN Prima NEWS uvedla, že opoziční politici ukázali, že Sněmovnou pohrdají a měli by vyvodit osobní zodpovědnost.

„Tomio Okamura i Alena Schillerová ukázali, že naprosto pohrdají Poslaneckou sněmovnou a demokratickým hlasováním v ní, když byli oba přítomni okupaci řečniště,“ uvedla pro CNN Prima NEWS šéfka dolní komory Parlamentu v reakci na výzvu opozičních představitelů, aby odstoupila ze svého postu. „Vyvodit zodpovědnost ze svého jednání by tak měli především oni. A to samé platí pro Andreje Babiše,“ dodala Pekarová Adamová s ohledem na obstrukce opozice při jednání o valorizaci důchodů.

Odmítá, že by při vedení poslední schůze Sněmovny, která trvala nepřetržitě od úterý až do soboty, selhala, jak tvrdí Okamura se Schillerovou. „Tady naprosto selhala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ona je na odvolání,“ rozčilovala se Schillerová v pořadu Partie Terezie Tománkové. Kromě toho dodala, že se šéfka TOP 09 chová „ideologicky a arogantně“.

ČTĚTE TAKÉ: Opozice vyšší růst penzí nevzdává. ANO mluví o ústavní stížnosti, Okamura chce veto Pavla

Podobně hovořil ve vysílání CNN Prima NEWS i Okamura. „Je totálně neschopná a nekompetentní vést Sněmovnu. Problém je v tom, že Markéta Pekarová Adamová je aktivistka. Tady je potřeba, aby ve vedení Sněmovny byl politik,“ řekl s tím, že politik ve vedení by „dokázal vyjednat kompromis“.

Pekarová Adamová má za to, že ustála situaci, při níž Babiš, Okamura a jejich poslanci v pátek v noci doslova obsadili řečnický pult jako vzdor proti omezení času pro řečníky. Podle ní totiž bylo evidentní, že ani jednomu z opozičních lídrů nešlo o smířlivé řešení. „Chtěli se dostat do titulků s tím, že budou vyvedeni ze sálu. Chtěli to na tomto vyhrotit,“ řekla redakci předsedkyně Poslanecké sněmovny.

„Chápu, že se ani jednomu z řečníků, panu Okamurovi ani paní Schillerové, nelíbilo, že jsem na jejich hru nepřistoupila, že jsem to nenechala takhle vygradovat a udržela jsem nervy na uzdě. Ale oni tak jen zastírají, že způsobili naprostý chaos a destrukci ve Sněmovně, která je měla jen za cíl zviditelnit. O nic jiného jim nešlo,“ doplnila Pekarová Adamová.

Okamura s Babišem si jdou po krku, míní šéfka TOP 09

Schillerová v Partii Terezie Tománkové tvrdila, že vyzývala Pekarovou Adamovou, aby kvůli situaci svolala politické grémium, na kterém by se špičky Sněmovny mohly domluvit na řešení. Šéfka dolní komory ji ale prý nesvolala a měl tak učinit až premiér Petr Fiala (ODS), s čímž souhlasil i lídr SPD. Tato slova Pekarová Adamová odmítá, Okamura se Schillerovou podle ní pouze „trapně lžou“.

Pekarová Adamová CNN Prima NEWS dále řekla, že každý poslanec je zodpovědný za to, jak se sám chová, z čehož by si lidé sami mohli udělat obrázek. Vinu za vzniklou situaci v pátek v noci přisuzuje expremiéru Babišovi.

„On (Babiš) tedy nese plnou zodpovědnost za to, jakým způsobem nastartoval scénu, která nastala. Pan Okamura okamžitě přispěchal, aby u toho nechyběl a aby se mohl dostat do titulků s panem Babišem, protože celý tento souboj je mezi dvěma lídry opozičních stran – panem Babišem a panem Okamurou – kteří si jdou vzájemně po krku,“ dodala šéfka TOP 09. Dodala, že opoziční předáci na sebe začali útočit zejména po prezidentských volbách, v nichž Babiš ve druhém kole prohrál s budoucím prezidentem Petrem Pavlem.

Tagy: