Opozice vyšší růst penzí nevzdává. ANO mluví o ústavní stížnosti, Okamura chce veto Pavla

Vládní koalice po obstrukčním maratonu ve Sněmovně prosadila novelu o omezení červnové valorizace důchodů, opozice však proti tomu i nadále plánuje brojit. Hrozí ústavní stížností, zároveň zmiňují i další nástroje. Hnutí ANO v čele s expremiérem Andrejem Babišem apeluje na senátory, aby zákon zastavili. Předseda SPD Tomio Okamura pro změnu vyzval zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval. Pavel již dříve uvedl, že se vyjádří po inauguraci, která se uskuteční ve čtvrtek.

„Pakliže bude prezident Petr Pavel vetovat tento zákon, tak se zachrání tři miliony důchodců,“ prohlásil ihned po hlasování ve Sněmovně Okamura. Vyzval nastávající hlavu státu, aby se novele postavila.

Napřed však zákon musí projít Senátem, v němž má většinu vládní koalice. Zdá se však, že někteří senátoři zvolení v barvách vládních stran by se návrhu mohli postavit. Kupříkladu Michael Canov (SLK) v pátečním vysílání CNN Prima NEWS pronesl, že návrh je „dvojnásobně protiústavní“. „Jedná se ,pouze‘ o výdaje 19 miliard, což nemůže být považováno za dostatečně silný argument, aby bylo nutné projednávání v legislativní nouzi. Jedná se o důchody, nejde mluvit o škodě. Navíc je ten návrh retroaktivní,“ vysvětlil Canov svůj nesouhlas a dodal, že sám pro zákon v Senátu hlasovat nehodlá.

Expremiér Andrej Babiš a jeho ANO právě na Senát apelují. Hnutí uvedlo, že doufá, že se Senát projeví jako pojistka demokracie. Novelu zákona označilo za „hanebnou“. „Budeme dále bojovat za to, aby naši důchodci nepřišli o peníze,“ sdělil Babiš. „Zvítězila síla, zvítězila arogance a zvítězila nekompetence,“ řekl k rozhodnutí Sněmovny místopředseda ANO Karel Havlíček. Znovu vytkl vládě, že peníze na valorizací penzí v rozpočtu na letošní rok nevyčlenila.

Babiš kromě toho prohlásil, že pokud zákon Senátem projde a nebude jej posléze vetovat prezident Pavel, obrátí se ANO na Ústavní soud. „Vyzýváme Senát: Buďte skutečnou pojistkou demokracie. Naplňte smysl a účel, který Senát jako druhá komora Parlamentu má mít,“ uvedla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Babiš si ale myslí, že Senát novelu 8. března schválí. „Předpokládám, že Senát, který je součástí nové totality, to převálcuje,“ řekl.

O ústavní stížnosti hovoří i Okamura, který by však potřeboval pomoc ANO. Na stížnost je potřeba alespoň 40 podpisů, kdežto jeho SPD jich má pouze 20. Schillerová však Okamurovu výzvu označila za výkřik do médií a zopakovala, že ANO má dost poslanců na to, aby se na Ústavní soud obrátilo samo.

Předseda klubu SPD Radim Fiala řekl novinářům, že v případě podnětu k Ústavnímu soudu by poslanci napadli projednávání zákona ve stavu legislativní nouze. Je přesvědčen, že legislativní proces provázela pochybení, kdy koalice prosadila hlasování v určenou dobu. Zákon je podle něj také do jisté míry retroaktivní. Pokud by se na Ústavní soud obrátilo hnutí ANO samo, míní Fiala, že se nestane nic. „A budeme doufat, že to napíšou správně a že to Ústavní soud podpoří,“ podotkl.

„Oni (hnutí ANO) už se vyjádřili minulý týden, že by si to chtěli podat sami. Já v tom vidím trochu politiku, ale já si myslím, že v tomto případě není možné politikařit,“ dodal Okamura.

Jednání o snížení růstu penzí trvalo hned pět dní a bylo plné obstrukcí z řad opozičních poslanců. Ti Sněmovnu zahltili stovkami pozměňovacích návrhů. Nakonec se zákon prohlasoval v sobotu před polednem. Pro bylo 95 poslanců, proti 74.

Omezení zvýšení penzí při červnové valorizaci je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí. Stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun.

Tagy:
Andrej Babiš Tomio Okamura Petr Pavel důchody ANO 2011 Michael Canov valorizace Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR starobní důchod