Pekarová: Babišova „nová totalita“? Chucpe. SPD mluví o cenzuře, po invazi mazala příspěvky

Markéta Pekarová Adamová v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.9.2023

Tvrzení Andreje Babiše (ANO) o nové totalitě je opravdové chucpe. On sám pomáhal budovat bývalou totalitu. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní expremiér účelově mate pojmy. U zástupců SPD, kteří si stěžují na údajné zavádění cenzury, Pekarová připomněla, že opoziční hnutí po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu mazalo z Facebooku pozitivní příspěvky o Vladimiru Putinovi.

„Tvrzení pana Babiše o nové totalitě? Opravdové chucpe. On sám pomáhal budovat bývalou totalitu, kterou tady naštěstí už nemáme, a udržoval ji v chodu. Pan Babiš totalitě sloužil, dnes se může svobodně vyjadřovat. Máme svobodu projevu i shromažďování,“ řekla Pekarová ve vysílání CNN Prima NEWS a připomněla například sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek mě hrubě urážel a vyhnal před Sněmovnu, řekl Babiš. Na omluvu rivalovi se prý těší

„Nedá se hovořit o žádné nové totalitě. Je to záměrné matení pojmů, se kterými chce (Babiš) operovat, aby se mohl ucházet i o voliče, kteří uvažují o volbě lidí, jako je pan Rajchl,“ doplnila šéfka TOP 09. Reagovala tak na skutečnost, že šéf největšího opozičního hnutí používá v poslední době pojem „nová totalita“ poměrně často.

I místopředseda SPD Radim Fiala v nedělní Partii vyjádřil k Babišově rétorice poněkud rezervovaný postoj. Na druhou stranu zmínil, že v lecčem se svým konkurentem z opozice souhlasí.

„Nevím, jestli jde o novou totalitu. V každém případě i já cítím, že se zmenšuje prostor na politické názory, a to i pro mě třeba na sociálních sítích či v některých médiích. Něco můžete napsat, něco vám zcenzurují. Třeba panu europoslanci Ivanu Davidovi (SPD) jste zrušili web Nová republika. Řekli jste, že je to proruský web, a vymazali jste mu ho,“ obvinil Fiala pětikoalici.

Pekarová na Fialovo nařčení reagovala následovně: „Když už hovoříte o tom, co bylo zrušeno vašemu europoslanci, vy sami jste si promazali příspěvky na svých sociálních sítích. Třeba pan Okamura. Když loni v únoru vpadl Putin na Ukrajinu, najednou začaly z vašich profilů mizet oslavné řeči o Putinovi, jaký je to dobrý vůdce.“

Předsedkyně dolní komory rovněž upozornila, že vláda Davidovi jeho web nezrušila. I Pekarová ale poukázala na proruské postoje člena SPD. Například v úterý David ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil svou pochybnost nad tím, zda stovky ukrajinských civilistů v Buči skutečně popravili členové ruské armády.

Politika, který v případě ruské invaze velmi často používá rétoriku podobnou kremelské propagandě, další europoslanci obvinili ze zpochybňování či schvalování genocidy.

Tagy: