Europoslanci pálili do Davida: Proti cenzuře brojí schvalovač genocidy. Sprosťárna, bránil se

Ivan David

Alexandr Vondra, Tomáš Zdechovský, Mikuláš Peksa, Ondřej Knotek, Ivan David, Kateřina Konečná, Dita Charanzová

Europoslanec Ivan David (SPD) ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS zmínil svou pochybnost nad tím, zda stovky ukrajinských civilistů v Buči skutečně popravili členové ruské armády. Politika, který v případě ruské invaze velmi často používá rétoriku podobnou kremelské propagandě, další europoslanci obvinili ze zpochybňování či schvalování genocidy. David taková nařčení označil za „sprosťárnu“.

Celý spor odstartovala Davidova slova o eurokomisařce Věře Jourové (ANO) a o údajné cenzuře: „Pokud jde o paní Jourovou, nezpochybňuji její inteligenci ani politickou zkušenost. Jako eurokomisařka pro evropské hodnoty ale usiluje o zavedení cenzury, a to v podstatě plošně. Jestli je cenzura evropskou hodnotou, tak nás potěš pánbůh. Bohužel se obávám, že ano. A jestliže toto má být budoucností, tak patrně asi proto, aby se občané nedozvěděli podstatné věci.“

Výroky člena SPD pobouřily europoslance Tomáš Zdechovského (KDU-ČSL). „Věra Jourová nechce zavádět žádnou cenzuru. Buď neznáte pojmy, nebo schválně matete lidi. Tohle se mě zásadně dotklo,“ řekl Zdechovský. Zároveň ve vysílání CNN Prima NEWS naznačil, jak se on i členové jeho rodiny stali obětí výhružek v důsledku šíření lží o jeho osobě.

„Myslíte si, že tohle patří do demokratické diskuse, pane Davide? Tvrdit, že Věra Jourová chce zavést cenzuru, je absolutně za hranou. Každá svoboda slova má svoje hranice. Měl byste si zamést před vlastním prahem. Několikrát jste na sociálních sítích ukázal, že jste představitelem ruské propagandy,“ dodal Zdechovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondra ostře o von der Leyenové: Green Deal je tragédie. Všechno zdražuje a horko je furt dál

Lidovecký politik přímo zmínil příklad z loňského června, kdy David bagatelizoval ruský raketový útok na obchodní centrum v Kremenčuku, při němž zemřelo nejméně 20 lidí. David opakoval tvrzení ruského ministerstva obrany, že ruská armáda v Kremenčuku zasáhla sklad se zbraněmi a municí. A to i přes nespočet svědectví nebo videí dokazujících, že šlo o lež.

„Váš legendární příspěvek o tom, že tam (Rusové) nikoho nezabili, protože jste na Googlu našel, že v tom supermarketu měli zavřeno? Za to se vám tady všichni smáli ještě půl roku po tom, co jste to uveřejnil,“ řekl Zdechovský. David si však za slovy o cenzuře nadále stál, což člena KDU-ČSL přivedlo k následující otázce: „Genocida v Buči. Byli tam zastřeleni lidé? Odpovězte. Ano, nebo ne? Stala se genocida v Buči?“

„Můžeme se bavit o tom, jak to přesně bylo. Na to tady není prostor. Já jsem viděl snímky, kde ti zastřelení měli v ruce balíčky s potravinovou pomocí. Je otázka, kdo a proč je zastřelil. Existují důkazy takové a opačné. Je otázka, které jsou podvržené, a které jsou pravé,“ uvedl David, čímž znejistil i moderátorku.

„Promiňte, ať to tady zazní jasně. Vy nevěříte, že obyvatele Buči a dalších ukrajinských měst zavraždili Rusové?“ položila Terezie Tománková Davidovi další otázku. „Samozřejmě tam vraždí obě strany. Tvrdit, že vraždí jen jedna strana, je nesmysl. Předtím než došlo k vpádu na Ukrajinu, tak osm let byli vražděni občané z východní části Ukrajiny jen proto, že užívají ruský jazyk. To byla genocida,“ prohlásil David s tím, že je mu jedno, zda stejné argumenty používá ruská propaganda.

Peksa: David usvědčil sám sebe

Na kontroverzní vyjádření představitele SPD a bývalého ministra zdravotnictví reagoval například europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Nechtěl jsem panu Davidovi brát prostor, aby sám sebe usvědčil ze zpochybňování genocidy,“ řekl stručně, aby mohl následně pokračovat v předchozím tématu, které se mimo jiné týkalo občanských svobod obyvatel EU.

Peksův výstup ocenil europoslanec Alexandr Vondra (ODS): „Ne vždy s Piráty souhlasím, ale samozřejmě je tragédie, když se do role velkého bojovníka proti cenzuře staví někdo, kdo opravdu schvaluje genocidu na Ukrajině. Bohužel pak taková debata zatemní podstatu, u které jsme začali.“ Podle Vondry se totiž tendence směřující k cenzuře uvnitř EU skutečně objevují.

Slova místopředsedy ODS Davida rozčílila. „Musím se ohradit, že jsem tady označován za někoho, kdo schvaluje genocidu. To si snad děláte legraci! To je od vás sprosťárna, pane Vondro. Pouze jsem konstatoval, že genocida je na obou stranách, naprosto jednoznačně,“ sdělil.

David se po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu v europarlamentu opakovaně stavěl vůči protiruským sankcím a kritizoval českou vládu za vojenskou podporu Ukrajiny. Zároveň šířil dezinformace o výstavbě údajných ukrajinských biolaboratoří financovaných Spojenými státy.

Tagy: