Měli bychom Zemana zbavit pravomocí, shodli se lídři koalic. Chtějí další zprávu ÚVN

Společná tisková konference Spolu a PirSTAN po podpisu memoranda o vládní spolupráci

Tisková konference po jednání lídrů sněmovních stran se Senátem

Lídři koalice Spolu a Pirátů se Starosty se seznámili s informacemi o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, které Ústřední vojenská nemocnice poskytla vedení Senátu. O aktivaci článku 66 ústavy, která by prezidenta zbavila pravomocí, by měl Senát jednat 5. listopadu. Podle šéfa ODS Petra Fialy by Sněmovna na horní komoru Parlamentu měla navázat do deseti dnů. Pokud se Zemanův stav do té doby nezlepší, lídři obou koalic se vysloví pro aktivaci zmíněného článku.

„Měli jsme možnost seznámit se se všemi fakty. Situace je vážná a bude vyžadovat řešení ze strany Senátu i Sněmovny. Obě komory by měly udělat rozhodnutí o aktivaci článku 66 v podobnou časovou dobu, zhruba týden až deset dnů od sebe,“ řekl Petr Fiala na tiskové konferenci.

O aktivaci článku 66 ústavy by měl Senát jednat 5. listopadu. Podle Fialy by Sněmovna měla na Senát reagovat pravděpodobně po ustavující schůzi, tedy krátce po 8. listopadu. „Shodli jsme se, že bychom chtěli od ÚVN v době rozhodování vědět, jestli nelichotivý zdravotní stav pana prezidenta nadále trvá,“ doplnil lídr koalice Spolu.

Fialova slova pak potvrdili také předseda lidovců Marian Jurečka, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i lídři koalice PirSTAN – Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN). Zástupci obou koalic rovněž zdůraznili, že je vzniklá situace netěší. Podle lídrů Spolu a PirSTAN je ale klíčové, aby byl článek 66 v případě prezidentovy neschopnosti vykonávat své pracovní povinnosti aktivován.

Schůze na půdě Senátu se zúčastnil i premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura. V jejich případě zatím není jasné, jaký postoj ohledně aktivace článku 66 nakonec zaujmou. „Cítil jsem ze strany ANO a SPD rezervovaný přístup. Jak to dopadne, nevím,“ komentoval setkání šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

O špatném zdravotním stavu Miloše Zemana se v médiích spekulovalo již v posledních týdnech. Kancelář prezidenta republiky však nepřipouštěla, že by Zeman nebyl schopen vykonávat funkci hlavy státu.

S podrobnějšími informacemi o zdravotním stavu Zemana totiž přišel až v pondělí Miloš Vystrčil. Ten na tiskové konferenci citoval úryvky z dopisu, který podepsal ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Jde o odpovědi na dotazy ohledně Zemanova stavu, na které Vystrčil nedostal odpovědi z Pražského hradu. Stejné následně zaslal i do ÚVN.

Případem se zabývá policie

Podle nemocnice je návrat prezidenta k pracovním povinnostem minimálně v nejbližších týdnech nepravděpodobný. „Dle názorů ÚVN je vzhledem k charakteru onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta hodnocena jako krajně nejistá – a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech hodnocena jako málo pravděpodobná,“ citoval Vystrčil.

Hradní kancléř Vratislav Mynář krátce před vystoupením předsedy Senátu svolal vlastní tiskovou konferenci, na které Vystrčila kritizoval za pokrytectví. Právě on je ale nyní sám terčem kritiky politiků i expertů.

Sám totiž informace od lékařů obdržel už 13. října. Přesto za prezidentem o den později přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Během setkání došlo k podpisu rozhodnutí o svolání jednání dolní komory Parlamentu. Krátce poté se začalo spekulovat o tom, že podpis nepatří prezidentovi. Policie ČR už se zabývá okolnostmi Vondráčkovy návštěvy i informacemi ze zprávy ÚVN, tedy pravděpodobně jednáním hradní kanceláře.

Tagy: