Jestli Kalousek založí novou stranu, bude to obrovská chyba, varuje Pekarová

Už nějakou dobu se v kuloárech mluví o tom, že se exministr financí Miroslav Kalousek chystá založit novou stranu. Podle předsedkyně TOP 09 a šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové by to byla chyba. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS vysvětlila, proč si to myslí.

Pekarová na otázku, zda se bojí, že by TOP 09 mohla přijít o voliče, kdyby Kalousek založil novou stranu, odpověděla: „Jako že by šel už do třetí strany, a druhou by zakládal? Pokud to chce udělat, tak to udělá. Já mu v tom určitě nezabráním sebetvrdším vyjádřením. Myslím ale, že by to byla obrovská chyba od člověka, který v roce 2017 vyzýval ke spojení politických stran a odešel ze Sněmovny, aby se to mohlo stát, protože on byl překážkou tohoto spojení.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek se bez politiky neobejde. Dříve nebo později založí novou stranu, odhaduje expert

„Bylo by dosti licoměrné, kdyby tady už spojené strany, které spolu dobře fungují a spolupracují v rámci koalice, oslaboval zakládáním nového subjektu. Myslím si, že i on, který má velké rétorické schopnosti, by takový příběh složitě vysvětloval. Nová strana by nepochybně udělala radost Babišovi s Okamurou, těm by pomohla nejvíc,“ dodala šéfka Sněmovny. Celý rozhovor s Markétou Pekarovou Adamovou si budete moci přečíst na našem webu už příští týden.

Kalousek skončil jako poslanec po 22 letech v roce 2021. Tehdy prohlásil, že takový krok dělá pro maximalizaci volebního zisku koalice Spolu. U ODS a lidovců, jichž býval kdysi Kalousek předsedou, totiž před spojením v koalici panovaly obavy, že jeho kontroverzní osoba by mohla některé voliče odlákat.

Kalousek: Prostor pro alternativu tu je

Zakladatel TOP 09 je však stále aktivní na sociálních sítích a politiku často glosuje. Velmi kritický je k vládě Petra Fialy. Vyčítá jí zejména to, že konsolidace financí nebyla dostatečná.

Kalousek se chtěl zpět do politiky dostat prostřednictvím Evropských voleb. Jelikož ale TOP 09 kandiduje opět v rámci koalice Spolu, na kandidátku se nedostal. Trnem v oku byl právě některým kandidátům z ODS či KDU-ČSL.

Nyní se již několik měsíců hovoří o tom, že Kalousek založí vlastní stranu. On sám návrat do aktivní politiky nevylučuje. „Platí, že je tu obrovský prostor pro alternativu. Přál bych si, aby tento prostor dokázala vyplnit koalice Spolu, ale musela by hodně přidat ve své hospodářské politice. Nejsem aktivní politik, ale nevylučuji, že se jím nebudu snažit znovu stát,“ řekl před měsícem v rozhovoru pro Právo. Vznik nové strany však nepotvrdil, ani nevyloučil.

To, že exministr financí založí svou stranu, si myslí i někteří politologové. „Miroslav Kalousek je natolik zkušený politik, že dobře zváží načasování vzniku své nové strany. Pokládám za pravděpodobnější, že nějaká jeho strana dříve nebo později vznikne, protože on sám se bez politiky obejít nedokáže. Myslím, že v TOP 09 už pro něj moc prostoru nezbývá. Nejspíš ji časem opustí podobně jako v minulosti lidovce,“ odhadoval Lukáš Jelínek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Kalousek byl původně poslancem za lidovce, které také v letech 2003 až 2006 vedl. Později byl jedním z iniciátorů vzniku nové strany, TOP 09, ve které byl po jejím založení v roce 2009 místopředsedou a v letech 2015 až 2017 jí vedl. Dvakrát byl také ministrem financí, a to ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kalousek se bez politiky neobejde. Dříve nebo později založí novou stranu, odhaduje expert

Tagy: