Kalousek se bez politiky neobejde. Dříve nebo později založí novou stranu, odhaduje expert

Miroslav Kalousek

Část TOP 09 nechce Koláře na kandidátce

Miroslav Kalousek (TOP 09) se bez politiky neobejde. Myslím, že dříve nebo později vznikne jeho nová strana. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek. O zmíněném scénáři se ve veřejném prostoru spekuluje dlouhé měsíce. Tyto „drby“ výrazně přiživují Kalouskovy neshody s některými jeho spolustraníky. Sám exministr financí se k věci nevyjadřuje. „Kalousek umí zaujmout veřejný prostor. Stále je atraktivní značkou,“ doplnil politolog Jan Kubáček.

„Miroslav Kalousek je natolik zkušený politik, že dobře zváží načasování vzniku své nové strany. Pokládám za pravděpodobnější, že nějaká jeho strana dříve nebo později vznikne, protože on sám se bez politiky obejít nedokáže. Myslím, že v TOP 09 už pro něj moc prostoru nezbývá. Nejspíš ji časem opustí podobně jako v minulosti lidovce,“ odhadoval Lukáš Jelínek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tahanice o pravicové voliče? Spolu ztrácí, Přísaha bojuje. Své může říct i Kalousek

Že je někdejší ministr financí ostříleným matadorem, naznačil redakci CNN Prima NEWS také Jan Kubáček: „Miroslav Kalousek má výhodu v tom, že je zkušený. Na případné založení nové strany už má know-how. Jeho hendikepem je naopak okoukanost a určitá zprofanovanost. Hledání fíkového listu by navíc pro lidi nemuselo být přitažlivé. Tuto taktiku už Kalousek použil v minulosti s Karlem Schwarzenbergem a částečně i spojením se Starosty. Na druhou stranu je to člověk, který umí zaujmout veřejný prostor. Stále je atraktivní značkou. Podle mě jsou jeho šance tak 50 na 50.“

Spekulace o tom, že Kalousek chystá vznik nové strany, výrazně přiživuje skutečnost, že spoluzakladatel TOP 09 často kritizuje současnou vládu, jejíž rozpočtovou politiku označuje za neodpovědnou. Výkonný výbor TOP 09 také loni v prosinci neschválil Kalouskovu kandidaturu do Evropského parlamentu. Výrazný člen strany přitom obdržel 12 nominací od 14 regionálních organizací.

Veřejné spory Kalousek vedl například se šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou či s poslancem a kandidátem TOP 09 do europarlamentu Ondřejem Kolářem. Kalousek již v listopadu minulého roku v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznal, že se mu po politice stýská.

„Svůj politický návrat jsem nikdy nevyloučil. Současně to ale neznamená, že bych se na něj klepal jako pes na jitrnici. Prostě to jenom nechci vyloučit. Je možné, že se někdy budu o návrat do politiky ucházet. Také je možné, že nikoliv,“ sdělil.

Že alespoň část společnosti, která je zklamaná z politiky ODS a TOP 09, poptává novou pravicovou a rozpočtově odpovědnou stranu, je očividné. Budou ale tyto trendy pro Kalouska dostatečnou motivací?

Jelínek je přesvědčen, že prostor pro stranu Kalouskova střihu na české politické mapě je. „Spousta současných voličů TOP 09 nebo ODS by bylo ochotno jí dát hlas. Kalouskova nová strana by měla šanci se dostat celkem rychle nad pět procent, jen by to on sám nesměl uspěchat,“ uvedl Jelínek. Podle něj by pro Kalouska bylo nejjednodušší stavět novou stranu až po sněmovních volbách 2025.

„Když Petr Fiala volby prohraje, Kalousek bude moci říct: Podívejte se, jak to bylo všechno špatně, koalice Spolu definitivně selhala, postavme českou pravici od znova. Pak může vytáhnout okruh osobností kolem sebe, které by dokázaly přilákat voliče. Kdyby založil stranu ještě před volbami, vystavil by se kritice za to, že parazituje na vládní koalici a že znejišťuje voliče,“ dodal.

VIDEO: „Kalda“ je vtipný a krásně mluví, překvapil Babiš chválou rivala. Kalousek ji neocenil

Veřejnou „šuškandu“ o nové středopravicové straně živí i opozice. „Odhaduju, že Kalda založí novou stranu v listopadu tohoto roku, možná v lednu nebo v únoru. On bez politiky nemůže žít, chybí mu to,“ řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš během lednového vystoupení ve Sněmovně. Expremiér také zmínil spekulace, které se objevily v některých médiích: „Jak že se ta strana má jmenovat? SRO – Strana rozpočtové odpovědnosti.“

Tagy: