Pekarová, možná budoucí premiérka, rýpl si Babiš. Fialovi vyčetl barmské ženy

Start pátečního jednání poslanců se neobešel bez opoziční kanonády směrem k vládní pětikoalici. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš kritizoval premiéra Petra Fialu (ODS) za jeho kauzu se záložnou, předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) označil za „možnou budoucí premiérku“. K pirátskému šéfovi Ivanu Bartošovi zase poznamenal, že chce šmírovat lidi v bytech, přičemž připojil své znalosti o Japonsku, kde se podle něj musí lidé „mazlit“ v hotelech, protože jsou doma tenké zdi a příliš hodně lidí okolo. Celkem mluvil přes hodinu, než se mohlo pokračovat v programu schůze.

Závěr třaskavého sněmovního týdne se neobešel bez projevů opozičních politiků s přednostním právem. Úvodní šňůru vystoupení zahájil Andrej Babiš, který požadoval zařadit do programu  sněmovní schůze další čtyři desítky nových bodů. Část z nich se týkala důchodů. K názvům nových bodů týkajících se penzí si Babiš vypomohl titulky a články v médiích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ficova slova o Kyjevu? To řekne jen idiot, míní Zdechovský. Ostrou kritiku přidal i Vondra

Jeden z nich lídr ANO pojmenoval jako výzvu všem důchodcům, aby si nalepili na lednici slogan, že už nikdy nebudou volit žádnou z pětice vládních stran. Na penze doporučoval Babiš přesměrovat peníze určené na podle něho netransparentní nákup vojenských letounů F-35.

VIDEO: Premiér Petr Fiala zapomněl na podíl v záložně

Zhruba v polovině svého projevu se Babiš vrátil k vyhrocené hádce mezi Alenou Schillerovou a Markétou Pekarovou Adamovou, kterou oslovil jako „předsedkyni Sněmovny a možná budoucí premiérku“.

„Nejtrapnější byl ale vklad premiéra Petra Fialy (ODS), jenž od paní Schillerové požadoval omluvu. Nějak si nechtěl vzpomenout, že sama paní Pekarová o týden dříve označila paní Schillerovou za hlásnou troubu ruské propagandy. Omluva by jistě byla na místě, ale kdo by s ní měl začít?“ ptal se Babiš.

Předsedu vlády kritizoval i za roli v kauze záložny, v níž zapomněl při majetkovém přiznání zmínit téměř milion korun v podílech.

„Pan premiér měl neziskovku, pomáhal barmským ženám. Ano, barmským ženám. No, tak to je jako strašně zajímavé, našim nepomáhá. Psala o tom jenom ta dezolátní média,“ poznamenal Babiš a odkazoval se na Fialovo údajné dotační království. Informace se ale posléze ukázaly být zavádějící.

Kritika směrem k pětikoalici dopadla i na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Babiš si v souvislosti s ním postěžoval, že chce lidi šmírovat v jejich bytech. Přidal k tomu svou zkušenost z Japonska.

„Dozvěděl jsem se, že Japonci – protože jich je strašně moc a moc dlouho žijí – mají byty, kde je hrozně slyšet. A když se chtějí mazlit – to můžu říct, ne – nebo když chtějí mít děti, tak jdou do hotelu. Nemůžou se mazlit doma. Takže kam směřujeme?“ ptal se dál Babiš, odpovědi se nedočkal.

Okamura: Hodili jste postižené přes palubu

Po Babišovi vystoupil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Žádal, aby se poslanci zabývali situací lidí v exekucích. „Dluhy se platit mají, ale systém nelze nastavit tak, aby byl likvidační,“ řekl. Další návrh předsedy SPD se týkal debat o zvýšení příspěvků na péči. „Vláda Petra Fialy hodila zdravotně postižené občany přes palubu,“ tvrdil.

Než se Sněmovna dostala k plánovaným bodům ohledně nové zbraňové legislativy a zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz, uběhly přes dvě hodiny řečnění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš byl rovněž hostem pořadu Nový den. Podívejte se na záznam vysílání níže.

Tagy: