Vydrbu s dezoláty a komentáře zcenzuruji, říká Rakušan ve falešném videu proruského aktivisty

Odcházím ze Sněmovny, abych vydrbal s dezoláty. Vaše komentáře pak zcenzuruji, hlásá ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve falešném videu, které původně sloužilo jako pozvánka na debatu „bez cenzury“ v Karviné. Jiná slova mu do úst vložil proruský aktivista a publicista Daniel Sterzik, který si říká Vidlák. Ačkoliv sám ve svém příspěvku přiznal, že si pomohl umělou inteligencí, někteří diskutéři na falešné video naletěli. Ministr Rakušan v reakci pro redakci CNN Prima NEWS uvedl, že podobná videa bude chtít řešit. „Ne konkrétní video, ale jako obecný fenomén,“ dodal.

„Právě odcházím ze Sněmovny, abych vydrbal s dezoláty v Karviné. Přijďte se ptát, co vás zajímá, já odpovím na něco jiného a vaše komentáře pak zcenzuruji. Beseda bude v 17 hodin v pivnici Centrum v Karviné, těším se na vás,“ hlásí falešným hlasem Rakušan. Původně šlo o pozvánku na první debatu „bez cenzury“, autoři videa mu ale vložili do úst vlastní slova za pomocí AI nástrojů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reportáž z hospody. Rakušan si v Karviné sedl na pivní sud nenávisti. Hospoda mu nadávala do fašistů

Za videem údajně stojí Daniel Sterzik, známý spíše pod přezdívkou Vidlák. Ten se pravidelně objevuje na protivládních demonstracích organizovaných od exekucemi zatíženého Ladislava Vrabela po protesty předsedy neparlamentní strany PRO Jindřicha Rajchla. Ve svých projevech, příspěvcích na sociálních sítích či blogu šíří kromě kritiky vládní pětikoalice i proruské narativy.

Právě kvůli němu se na loňský listopadový protest odborářů snesla obří vlna nevole a mnozí z těch, kteří během akce vystoupili, se od něj distancovali. „Nepodporujeme proruské kolaboranty. O programu odborářských protestů jsme nebyli předem informováni,“ napsala například Učitelská platforma, která se demonstrací zúčastnila. Psali jsme o tom zde. Ve veřejném prostoru proslul například nepravdou o odpojování elektroměrů ČEZ.

„Začínáme si s tou umělou inteligencí fakt rozumět,“ poznamenal ke sdílenému videu, čímž přiznal a upozornil, že nejde o Rakušanova skutečná slova. Soudě podle diskutérů pod příspěvkem se ale zdá, že někteří komentující nijak nezpochybnili pravost videa, třebaže jde o relativně nedokonalý výtvor. Navíc se příspěvek začal šířit na proruských telegramových kanálech.

VIDEO: Jak zvládl Rakušan debatu s odpůrci v Karviné? Podívejte se na reportáž.

Na video reagoval přímo ministr vnitra. „Budeme to řešit. Jako obecný fenomén, ne přímo v reakci na tento konkrétní (příspěvek),“ napsal Rakušan redakci CNN Prima NEWS.

Není to zdaleka první falešné video mířené proti politikům. Současná umělá inteligence umí upravit jak mimiku, tak hlas, což dává dezinformátorské scéně silné zbraně. Obětí se stávají také politici či média.

Televizní redakce CNN Prima NEWS musela řešit několik případů, kdy její moderátoři a hosté ve vysílání byli zneužiti podvodníky. Konkrétně se objevili ve falešných reklamách na investice do kryptoměn.

Tagy: