Pekarová o podpásovce s dětmi: Okamura nemá zábrany ani vychování. Jde o intimní věc

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

PARTIE Terezie Tománkové 14.8.2022

Nemá zábrany ani slušné vychování. Tak reagovala pro CNN Prima NEWS šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na slova předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, jenž jí minulý týden ve Sněmovně během svého vystoupení vmetl, že nemá osobní zkušenost s dětmi. Podle předsedkyně dolní komory jde ale o osobní a intimní věc.

„Mě se takové věci od člověka jeho charakteru nemohou dotknout. Protože on už dlouhodobě ukazuje, že nemá žádné zábrany, hranice, slušné vychování. A myslím, že to vypovídá hlavně o něm, o tom, jaké argumenty jsou pro něj tím, co chce používat. Útočí osobně na své oponenty a mně to ve své podstatě nemůže ublížit,“ reagovala pro CNN Prima NEWS Pekarová Adamová na Okamurova slova.

Zároveň ale upozornila, že by ji mrzelo, kdyby slova šéfa SPD ubližovala jiným ženám, které nemohou, nemají nebo nechtějí mít děti. „Je hodně žen, kterým vadí, že jsou vnímané z hlediska, že tu mají být snad jen proto, aby měly děti, protože tak to spoustu žen necítí. Pro některé mohou být méně hodnotné. A to si myslím, že je důležité vzkázat právě všem ženám, které by to tak mohly cítit, že zejména od někoho takového si nemají vůbec některé věci připouštět k tělu,“ zdůraznila.

„Navíc je to každého osobní věc a velmi intimní,“ upozornila s tím, že „Okamura se opět ukázal jako člověk, který jen obnažil svou duševní pustinu nebo pleš a vypovídá to hlavně o něm“.

Narážel tak na nedávné výroky Pekarové o tom, že když jí je zima, oblékne si svetr. „Pro některé je to trošku diskomfort, ale snažím se to vnímat jako přispění celku. Zbytečně neklimatizovat a nevytápět a holt si vzít další svetr,“ řekla v polovině srpna v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Odezva byla obrovská

Předsedkyně Sněmovny redakci řekla, že po Okamurově „podpásovce“ ve Sněmovně ji mnoho lidí napsalo. „Odezva na ta slova byla obrovská, byla to i velká vlna podpory nejen od politiků, kteří to vyjadřují na sociálních sítích, ale i od občanů – žen i mužů. Za to děkuji,“ uvedla.

Na sociálních sítích se jí zastalo mnoho politiků. „Máš, milá Markéto, moji plnou podporu! Vím, že s lidmi cítíš a že Ti na nich skutečně záleží,“ zastal se jí například Hayato Okamura (KDU-ČSL), bratr šéfa SPD. „Markét, je to duševní mrzák,“ dodal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Útoky od Okamury i Babiše jsou vyznamenáním

Šéfka dolní komory je v poslední době terčem více politiků. Prezident Miloš Zeman o ní v květnu v Partii řekl, že je „prokletím české politiky“. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš o ní před týdnem napsal na sociální sítě, že je „symbol zla a nenávisti“.

Útoky od Babiše i Okamury jsou pro ni prý ale „ve své podstatě vyznamenáním“. „Oba dva jsou soudem uznaní lháři, oba se snaží přiživit na tom, že rozdělují společnost. Jsou to obchodníci se strachem, jeden jak druhý,“ zdůraznila. „Já se snažím lidi naopak vyzývat k tomu, aby se nenechali k takovým nízkým věcem ponouknout, aby závist nebo nenávist potlačovali, a ne aby na ní stavěli nebo ji dávali na odiv,“ dodala.

Uvědomuje si, že politika je velmi často osobní. „To mě mrzí, snažím se držet na hraně osobní roviny. Častokrát si také možná neberu úplně rukavičky na to, co říkám, ale zároveň se snažím držet nějaké hranice, mantinely, a říkat spíš fakta než nějaké dojmy, pocity a vyvolávat negativní emoce,“ hájila se.

O šéfce dolní komory se ví, že se s manželem o dítě už nějakou dobu snaží. Okamura tak v pátek zaútočil na její „bolavé místo“. „Nechci být nějaký osobní, ale já mám dítě. Mému synovi je 27 let a vzpomínám si, jak byl miminko. A podle vašeho názoru já bych měl svému miminku nasazovat tři svetry, aby mu nebylo zima. Takže já budu mluvit o sobě, nebudu mluvit o vás, to jste si všimla, nechci být osobní, ale o své osobní zkušenosti, kterou vy evidentně nemáte z nějakého důvodu. To je mi jedno, z jakého, to vůbec nebudu hodnotit,“ hlásal na plénu šéf SPD.

Tagy: