Primátor Prahy a poslanec v jednom? Kdybych míň spal, mohlo by to vyjít, říká Svoboda

Kdybych míň spal, mohlo by to vyjít, komentoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS kandidát na primátora Prahy za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS), zda by si po zvolení do funkce nechal i místo v Poslanecké sněmovně. Tam je v 78 letech nestarším zákonodárcem. V pondělí 29. srpna spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) i dalšími předsedy stran zahájil horkou fázi kampaně k zářijovým komunálním volbám.

V čele pražského magistrátu jste stál už v letech 2010 až 2013, o místo primátora jste se ucházel také ve všech následujících volbách. Proč jste se rozhodl do toho jít znovu i letos? Neříkal jste si, že je to už třeba zbytečné i vzhledem k vašemu věku?
Říkal jsem si leccos. Ale mám kolem sebe tým schopných profesionálů a naprosto přesnou představu od doby, kdy jsem primátora dělal, jak by všechno mělo fungovat. Jsem přesvědčen, že jsme v naší sestavě schopni změny, které potřebujeme, nastolit nejrychleji. A to je důvod, proč do toho znovu jdu.

Máte do funkce stejnou chuť jako před 12 lety?
Myslím, že chuť je dneska jiná. Je to chuť člověka, který o tom něco ví. Když jsem do toho šel prvně, neměl jsem tak detailní představu, jako mám teď. Čili je to chuť člověka, který ví, co chce dělat, co bude dělat a co by měl dělat.

Zároveň ale znáte všechna úskalí.
Ale na světě není cesta, která by byla vždycky pěšinkou vysypanou jemným pískem. Každá cesta má úskalí a možná, že ta úskalí jsou největší výzva, kterou turisté mají, když někam jdou.

Kdybyste se stal primátorem, odejdete ze Sněmovny?
Kladete mi otázku, která je složitá. Jsem přesvědčený o tom, že propojení Sněmovny a magistrátu je nesmírně důležité, protože se zatím žádnému primátorovi nepodařilo prosadit ve Sněmovně potřebný zákon. To dokáží jen poslanci.

Zvládal a stíhal byste obě funkce?
To je ta jediná otázka, na kterou musím najít odpověď. Ale kdyby to šlo, bylo by to velmi výhodné a Praze by to velmi prospělo. Protože je řada věcí, které se pokoušela prosadit v Parlamentu, ale nikdy se to nepovedlo.

Úkol, který jsem si vybral, má přednost před spánkem.

Kdy tu odpověď najdete? Komunální volby jsou za necelý měsíc, tedy v pátek 23. a v sobotu 24. září.
Pracuji se svým časem a řeším, jak ho rozdělit a co by se dělo, jak by se to dělalo... Zatím se zdá, že když budu trošku míň spát, mohlo by to vyjít.

Méně spát? Lidé ve vašem věku často chtějí odpočívat a užívat si, zatímco vy chcete vykonávat dvě tak důležité funkce najednou.
Říkám, že ten úkol, který jsem si vybral, je natolik zásadní a závažný, že má přednost i před spánkem.

ODS je v Praze v současné době v opozici s hnutím ANO. Šli byste s ním po volbách do koalice?
To je otázka, kterou dostávám neustále, až mě to rozveseluje, protože jsme s ním nikdy nešli. Vždycky nám ji novináři kladli, a hlavně se tisklo, že to určitě uděláme. Říkám, a to je naprosto závazné: půjdeme do koalice s tím, u kterého dosáhneme největšího průniku svých volebních preferencí tak, abychom je mohli preferovat, což je například otázka bydlení.

Takže s kým byste šli?
Nevím. Nevím, kdo bude zvolen a jakou silou, od toho se všechno odvíjí. Dohoda musí být taková, aby pro nás byla výhodná, tedy abychom byli schopni prosazovat to, co chceme. To je jediné, co bude rozhodující. Ani ne počty hlasů nebo síla, ale prostě to, abychom byli schopni prosazovat program. Vyhráli jsme i minulé volby a nemohli jsme nic realizovat, protože se proti nám všichni sjednotili. Takže očekávám, že tentokrát to dopadne jinak a my si vybereme toho, kdo bude nejpřívětivější našemu programu.

V pondělí během zahájení horké fáze kampaně koalice Spolu jste řekl, že Praha zemřela a že běží „na ubohých 30 procent“. Jak byste ji chtěl změnit?
Myslím, že změnit Prahu v principu nelze. Praha je krásné královské město a na tom se nemá nic měnit. Chtěl bych dosáhnout toho, že by se toto všechno udrželo, a k tomu se přidaly nějaké nové věci. Aby Praha nebyla městem na jednu návštěvu, ale aby v ní pokaždé bylo něco k objevení. Což znamená moderní architektura, ať je to třeba koncertní sál, který se na můj podnět začal projektovat, nebo něco jiného.

A druhá věc, která je naprosto zásadní, je, že se v Praze musí dobře žít. A aby se v ní mohlo dobře žít, tak se v ní musí dobře bydlet a musí fungovat doprava. A to je vlastně všechno.

Co si pod tím konkrétně představit?
U dopravy je to konkrétně tak, abychom z jednoho místa na druhé mohli jet, aniž bychom projížděli přes centrum. Co se týče bydlení, tak abychom co nejvíce snížili deficit 30 tisíc bytů, které tu chybí, a umožnili tak, aby na byty dosáhli i mladí lidé. Když bude bytů dostatek, jejich cena půjde dolů. Zatím se za vedení Prahy Piráty zvýšila cena nájemného o 45 procent.

Budete dál podporovat i cyklistiku? Bude to vaše priorita?
Mojí prioritou nebude žádný způsob dopravy, všechny jsou si rovny. To znamená, že všechny musí mít ohled na ty ostatní způsoby dopravy. Každý z nich totiž někdo preferuje a má na to právo, protože je svobodný občan ve svobodném městě Praha.

Tagy: