Pekarová podráždila hnutí ANO. Jste jak automat, zaslepuje vás nenávist, vzkázala Schillerová

Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová

360° 2.8.2023

Nenávist vám zaslepuje mysl, nebo to za vás píše nějaký automat, vzkázala šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová předsedkyni dolní komory Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Ta si v pořadu 360° na CNN Prima NEWS pochvalovala silnou českou pozici v Evropské unii a přísný postoj vůči Rusku. Schillerová například zmínila, že za vlády Andreje Babiše (ANO) byl vyhoštěn rekordní počet ruských diplomatů. „A váš bývalý ministr Karel Havlíček dělal možné i nemožné, aby se ruský Rosatom mohl zúčastnit tendru na dostavbu Dukovan. Pravda bolí,“ ohradila se Pekarová vůči kritice na sociálních sítích.

Předsedkyně Sněmovny v letním speciálu 360° promluvila mimo jiné o pozici České republiky v Evropské unii, která se podle ní za poslední roky výrazně zlepšila. „Náš kredit je opravdu velmi vysoký a západní země, které na nás dříve často nahlížely jako na nějaké troublemakery společně s některými našimi partnery z V4, naprosto chápou, že situace v ČR je odlišná například od Maďarska,“ zhodnotila Pekarová a připomněla úspěch českého předsednictví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvolení Fremra do Ústavního soudu naštvalo ODS: Je to pomsta Zemanovi, dehonestovali Senát

„A nejen to, jsme i lídry v pomoci Ukrajině. Naše váha skutečně stoupla a hrajeme první diplomatickou ligu,“ dodala s tím, že české slovo má v evropském společenství výrazně větší váhu než před nástupem pětikoalice do vlády. Na Twitteru pak uvedla, že „servilitu vůči Rusku a Číně, kterou se charakterizovala vláda hnutí ANO, odmítli ve volbách občané“.

Její slova nicméně podráždila poslance opozičního hnutí ANO. Těm se nelíbí, že si přivlastnila „zákroky proti Rusku“, které podnikl předešlý kabinet Andreje Babiše. „Vaše nenávist vám zaslepuje mysl, paní předsedkyně. Nebo to za vás píše nějaký automat. Jinak byste věděla, že naše vláda vyhostila největší počet ruských diplomatů, na to předchozí vlády neměly odvahu. (Ruského hackera) Jevgenije Nikulina jsme vydali do USA. Rusové nás za tu vaši servilitu zařadili právě vedle USA na seznam nepřátelských zemí. A Čínu nemůže myslet vážně ani ten váš automat,“ vzkázala Schillerová.

„Místo těchto trapných pokusů byste raději měla napsat o tom, jak si postupně do struktur Poslanecké sněmovny dosazujete vám spřízněné lidi. A s úředníky, kteří tam pracují desítky let a přežili nejrůznější vedení Sněmovny, teď doslova zametáte,“ pokračovala šéfka zákonodárců hnutí ANO.

Takovou kritiku si však předsedkyně dolní komory nenechala líbit. Připomněla, že její předchůdce Radek Vondráček (ANO) jezdíval do Ruska za lidmi, kteří se objevili na sankčních seznamech a otevřeně vyhrožují České republice. „A váš bývalý ministr Karel Havlíček dělal možné i nemožné, aby se ruský Rosatom mohl zúčastnit tendru na dostavbu Dukovan. Pravda bolí,“ ohradila se Pekarová vůči kritice na sociálních sítích.

Uvěřila jste vlastním lžím, napsal Mašek

Schillerová nebyla jediná, kdo se pustil do kritiky na sociálních sítích. „Paní Pekarová Adamová si opět ve svém svatém tažení nevzpomněla, že to byla vláda Andreje Babiše, která vyhostila ruské diplomaty. Má krátkou paměť a jako vždy nemluví pravdu. Hrát si na Johanku z Arku se musí umět, to není jako prodávat telefony: chcete Samsung nebo Apple?“ napsala poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

„Došlo na to nejhorší. Vy jste uvěřila těm vaším lžím. Tak pro připomenutí. Vláda Andreje Babiše jako první vyhostila ruské diplomaty z ČR. Vy jste v té době byla schovaná a ani jste nepípla. A pokud jde o Havla, tak ten si o lidech, jako jste vy, myslel své,“ pronesl poslanec Jiří Mašek (za ANO).

Celou epizodu letního speciálu 360° s Markétou Pekarovou Adamovou si můžete pustit níže:

Tagy: