Zvolení Fremra do Ústavního soudu naštvalo ODS: Je to pomsta Zemanovi, dehonestovali Senát

Soudce Robert Fremr

Ústavní soudci Senát

Někteří senátoři stále nevydýchali hlasování o kandidátovi na post ústavního soudce Roberta Fremra. Jeho osoba budí kontroverze kvůli působení v předlistopadové KSČ a také kvůli zpolitizovanému soudnímu procesu Olšanských hřbitovů. Především senátoři z klubu ODS a TOP 09 neskrývají překvapení, že Fremr získal nadpoloviční počet hlasů. Ostře se do soudce opřel dlouholetý člen horní parlamentní komory Tomáš Jirsa (ODS), který vidí za jeho zvolením pokrytectví ostatních politických stran.

Soudce Robert Fremr byl zvolen těsnou většinou 36 hlasů ze 67 hlasujících senátorů. Volba byla tajná a přesný počet hlasů z jednotlivých klubů lze pouze odhadovat. Kriticky se k osobě Roberta Fremra vyjadřovala ODS, která upozorňovala na jeho minulost. Fremr byl přijat do KSČ ke konci totalitního režimu v říjnu 1989.

ČTĚTE TAKÉ: Dramatický porod turistky v Chorvatsku: O těhotenství netušila, dítě přišlo na svět při túře

Jako soudce rozhodoval ve zpolitizovaném případu Olšanských hřbitovů, kdy trestní senát pod vedením Fremra odsoudil tři muže jako nepřátele socialistického státního a společenského zřízení na pět až osm let. Doznání přitom měla tehdejší Státní bezpečnost získat fyzických a psychickým nátlakem. V případu šlo přitom o vandalismus na čestném pohřebišti sovětských a bulharských vojáků na Olšanských hřbitovech v Praze.

Právě Fremrova minulost byla v senátorském klubu ODS překážkou. Podle předsedy klubu ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry měl někdo z členů volit právě kontroverzního kandidáta. To překvapilo například Hanu Kordovou Marvanovou. „Na klubu nikdo neříkal, že by ho podpořil. Nikdo debatu nezpochybňoval a pro kandidáta se nevyjadřoval. Pro mě bylo jeho zvolení velmi překvapující,“ řekla pro CNN Prima NEWS Kordová Marvanová, která odhadovala maximální zisk 18 nebo 20 hlasů.

Ostře se k Fremrovi vyjádřil senátor Tomáš Jirsa. Podle něj volba podryla důvěryhodnost horní parlamentní komory. „Mohla to být msta vůči Miloši Zemanovi. Ten totiž v minulosti Fremra nejmenoval předsedou Nejvyššího soudu. Ti, kteří pro něj hlasovali si ale neuvědomili, že tím dehonestovali celý Senát. Na nás se totiž snáší vlna kritiky. Dokonce i z levicových deníků,“ řekl Jirsa pro CNN Prima NEWS.

Ten také vystoupil na plénu během rozpravy a vzkázal prezidentovi Petru Pavlovi, aby přestal Senátu předkládat staré komunistické kandidáty. „Měli bychom spíše diskutovat, zda je lepší kandidát se vzděláním z Oxfordu nebo Harvardu,“ řekl dále Jirsa.

Senátor vyčítá některým svým kolegům, že se chovali během voleb ústavních soudců pokrytecky. Lidé, kteří nenáviděli Václava Klause nebo Miloše Zemana, nechtějí vstupovat Petru Pavlovi do cesty. Když jsme probírali kandidaturu profesora Aleše Gerlocha, řada senátorů brojila proti jeho bývalému působení v KSČ. Ti stejní nyní vystupovali a obhajovali Roberta Fremra,“ dodal.

Pavel může kandidaturu Fremra zatrhnout

Pro dalšího člena klubu ODS a TOP 09 Tomáše Goláně nebylo zvolení Roberta Fremra překvapením. Přesto se podivuje. „Jsem rozpačitý. I potom, co se kolem kandidáta zveřejnilo, to dopadlo takto. Je to tajná volba. Druhá věc je, že nějakou roli sehrálo vystoupení pana Fischera. Senátoři nemají rádi, když na ně někdo tlačí. Třeba to některé nerozhodné znechutilo a dali mu hlas,“ řekl pro CNN Prima NEWS Goláň. Narážel tím na ostré vystoupení Pavla Fischera v Senátu.

Nezvykle kriticky se k volbě Roberta Fremra vyjádřil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Jsem zklamaný, ale všechno jsem už k celé záležitosti řekl. Respektuji to a nic s tím už nenaděláme. Stává se to, ale radost z toho nemám,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Fremr spolu s další kandidátkou Veronikou Křesťanovou čekají na jmenování prezidentem Petrem Pavlem. Je to poslední krok před jmenováním ústavních soudců na desetileté období. „Skvělé by bylo, kdyby ho prezident Pavel nakonec nejmenoval,“ dodal Jirsa

Tagy:
TOP 09 ODS volby Petr Pavel KSČ Tomáš Jirsa Senát Parlamentu ČR Robert Fremr