Velká část ministrů je mentálně zamrzlá. Zapšklá ODS brzdí modernizaci Česka, říká Pirát Peksa

europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

europoslanci Peksa a Konečná o normě Euro 7

Potřebovali bychom, aby se automobilová vývojová centra přesunula do Česka, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Podle něj je ale těžké něco prosadit, jelikož významná část ministrů je „mentálně zamrzlá“.

Česká republika je mezi zeměmi, které prosazují mírnější normu Euro 7. Do této skupiny patří i silní hráči, jako jsou Německo nebo Francie. Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) ve vysílání CNN Prima NEWS ale řekl, že zatímco v Německu a Francii jsou vývojová centra, Česko je jen montovnou. „Potřebovali bychom, aby se vývojová centra přestěhovala do Česka. Musíme se co nejrychleji zařadit do skupiny zemí, které posouvají technologii dopředu, a přestat být pouhou montovnou, tedy místem, kde se věci jenom sestavují,“ řekl Peksa.

K TÉMATU: Euro 7 tak radikální nakonec nebude. Emisní limity se zpřísňovat nemají, tvrdí Vondra

K tomu, aby se Česká republika stala zemí, která technologii posouvá, je ale podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) daleko. „Naše vláda neudělala nic pro to, aby technologický vývojový průmysl dostala na území České republiky. Dokonce souhlasila s plánem Volkswagenu, že v Čechách zůstanou ty ‚špinavé motory‘ do poslední chvíle, ale všechny fabriky na elektroauta se budou stavět v Německu,“ popsala Konečná a dodala, že se obává, co bude s automobilovým průmyslem v České republice za pět let.

Peksa ale podotkl, že současná vláda koná o něco málo lépe než ta Babišova, ve které zasedla KSČM. S tím, že z hlediska modernizace je v Česku problém, ale souhlasí. „Dvě velké politické síly, ať už je to ANO, nebo ODS, jsou problematické z hlediska modernizace České republiky. Neposouvají nás dopředu a přetlačit zapšklost a snahu zůstat v minulém století je těžké,“ popsal Peksa.

Podle něj se o to ale snaží Piráti. „Kolegům z Pirátů, kteří jsou ve vládě a dennodenně se o to snaží, opravdu nezávidím. Oni dělají výbornou práci, ale jak známo, vláda je pětikoaliční, a pokud je významná část jejích ministrů mentálně zamrzlá, je nadlidský úkon přetlačit je někam dopředu,“ sdělil Peksa.

Tagy: