Slovenské prezidentské volby: Získal by váš hlas Pellegrini, nebo Korčok? Napoví vám kalkulačka

Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb Ivan Korčok a Peter Pellegrini

Kdo bude slovenským prezidentem?

V duelu o prezidentské křeslo na Slovensku se již v sobotu 6. dubna utkají ve druhém kole voleb Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Průzkumy naznačují, že boj bude až do poslední chvíle velmi těsný. Kdo by získal váš hlas? Poradí vám volební kalkulačka, kterou připravilo sdružení KohoVolit.eu. CNN Prima NEWS v samotný den voleb nabídne komplexní zpravodajský servis srovnatelný s volbami v Česku.

O finální dvojici, která se bude v sobotu 6. dubna ucházet o post slovenského prezidenta, a nahradí tak Zuzanu Čaputovou, rozhodlo první kolo 23. března. Vítězně ze souboje deseti uchazečů vyšli Peter Pellegrini a Ivan Korčok.

ČTĚTE TAKÉ: Výhra Korčoka se může Ficovi vyplatit, míní Stonjeková. Expertovi schází v kampani zvrat

První jmenovaný je ekonom a politik. V letech 2018 až 2020 byl Pellegrini předsedou slovenské vlády, dlouhá léta působil ve straně Smer-SD Roberta Fica a od loňského října je podruhé předsedou parlamentu. Dlouhodobě je vedle dosluhující prezidentky Zuzany Čaputové nejpopulárnějším slovenským politikem.

Korčok dlouhou dobu působil v zahraničních službách. Byl velvyslancem v Německu, stálým představitelem Slovenska při Evropské unii a velvyslancem v USA. Svoji představou politiky oslovuje především voliče prezidentky Čaputové a mladé lidi. Podporu mu vyjádřila strana Svoboda a Solidarita (SaS), která ho v minulosti jako nestraníka nominovala do vlády, a také Progresivní Slovensko (PS), které je aktuálně nejsilnější opoziční stranou.

První kolo voleb mírně překvapivě ovládl bývalý šéf diplomacie Korčok, který získal 42,52 procenta hlasů, zatímco Pellegrini 37,03 procenta. Co se druhého kola týče, tak průzkumy odhadují, že se bude jednat o velmi těsný boj, který mohou rozhodnout pouhé tisíce hlasů.

Jaký kandidát nejvíce oslovuje vás? Vyzkoušejte volební kalkulačku. Stačí odpovědět na 30 otázek ve slovenštině a zjistíte, který z kandidátů by mohl být ten „váš“. Kalkulačka porovnává názory a postoje veřejnosti s tím, co politici dělají a slibují.

Sledujte speciál na CNN Prima NEWS

Klíčové volby na Slovensku budou sledovat také CNN Prima NEWS. Hlavní část speciálního vysílání začne v sobotu ve 20:00, během něj tým moderátorů a reportérů poskytne všechny důležité informace přehledně a na jednom místě.

CNN Prima NEWS znovu nabídne rozsáhlé volební vysílání v průběhu celé noci, a to včetně živých vstupů z volebních štábů, průběžných výsledků, datových analýz, na nichž spolupracuje s Ústavem empirických studií STEM, i komentářů expertů z volebního studia.

Hned v první části večera povede Terezie Tománková velkou politickou diskusi zástupců české vládní koalice i opozice. Pozvání přijali Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marcel Kolaja (Piráti), Karel Havlíček (ANO) a Petr Mach (SPD). Společně s Liborem Boučkem pak ve studiu vyzpovídají řadu komentátorů, bývalých politiků i expertů s vazbami na Slovensko.

Tagy:
Slovensko průzkum prezidentské volby politika hlasování volby předseda Peter Pellegrini kalkulačka Zuzana Čaputová voliči kandidát na prezidenta bývalý ministr zahraničí Progresívne Slovensko Ivan Korčok SMER - sociálna demokracia