Pence překvapil, ale Harrisová ho přetlačila, hodnotí média viceprezidentskou debatu

Mike Pence a Kamala Harrisová čelí otázce moderátorky Susan Pageové.

Viceprezidentská debata: Mike Pence vs. Kamala Harrisová

V noci na čtvrtek se v USA konala viceprezidentská debata, kde vystoupili Mike Pence a Kamala Harrisová. Ačkoli na rozdíl od první prezidentské debaty bylo klání mnohem věcnější a umírněnější, ani tentokrát nechyběly vyhrocené momenty. Podle průzkumů si u diváků větší sympatie vysloužila Harrisová, ani Pence ale podle veřejnosti nepředvedl špatný výkon.

Jako by byla média téměř zaskočena, že po první vyhrocené debatě přišla na řadu věcná a poklidnější diskuze. Americká CNN uvedla, že ačkoliv je Pence podceňovaný debatér, předvedl velmi stabilní výkon a několikrát zatlačil Harrisovou do kouta – například když naléhal na demokratickou nominantku, aby odpověděla na otázku, zda by chtěla s Joem Bidenem po volbách rozšířit stavy Nejvyššího soudu.

Současnému viceprezidentovi ale zlomilo vaz diskutování o pandemii, ostatně hájit Trumpovo chování během koronavirové krize je podle CNN „herkulovský úkol“. Prvních patnáct minut debaty, kdy se řečnilo o pandemii, měla Harrisová „nabito“ a mohla kritizovat jednu chybu americké administrativy za druhou. I proto podle médií i diváků v konečném součtu zvítězila Bidenova kandidátka.

Bleskový výzkum CNN po konci debaty ukázal, že z amerických voličů vnímá Harrisovou jako vítězku debaty zhruba 59 procent respondentů. Naopak podle 38 procent dotázaných předvedl v noci lepší výkon Pence. Dotazník vcelku ilustruje současné rozložení sil na volebním poli, Trump totiž v průzkumech po první prezidentské debatě začal na Bidena opět výrazněji ztrácet.

Vzhledem k tomu, že je současným kandidátům na prezidenta dohromady 151 let, není vyloučené, že bude muset listopadového vítěze během funkčního období nahradit v úřadu viceprezident. CNN u Američanů po debatě proto zjišťovala odpověď na otázku, zda si lidé umí představit, že jeden z kandidátů na viceprezidenta skončí v Oválné pracovně. V tomto ohledu si paradoxně vedl lépe Pence, kterého si 65 procent respondentů umí představit jako šéfa Bílého domu. Možnost, že skončí ve funkci prezidentky Harrisová, byla přijatelná pro 63 procent dotázaných.

Ohlasy na sociálních sítích

Harrisová krátce po konci noční debaty zveřejnila na Twitteru video, ve kterém poděkovala sympatizantům za podporu a upozornila, že do voleb zbývá už jen 27 dní. To Pence na síti zveřejnil sestřih z debaty, kde vypočítával Trumpovy úspěchy. Sám americký prezident se k debatě vyjádřil na Twitteru lakonicky: „Mike Pence vyhrál ve velkém!“

Naopak na stranu demokratky Harissové se, už tradičně, postavila Michelle Obamová: „Silná, čestná a přímá. Harrisová ukázala, že ona a Biden mají potenciál posunout naši zemi kupředu,“ napsala na Twitter manželka bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Občany na sítích velmi pobavil moment, kdy během debaty dosedla na Pencovu hlavu moucha. Biden na to hbitě zareagoval a publikovat fotografii, na které drží plácačku na mouchy.

Tagy: