Viceprezidentská debata: Méně křiku a urážek. Došlo na vakcíny, protesty i daně

Viceprezidentská televizní debata mezi Mike Pencem a Kamalou Harrisovou.

Viceprezidentská debata: Mike Pence vs. Kamala Harrisová

Experti před viceprezidentskou televizní debatou předpovídali, že bude klidnější, věcnější a zajímavější než výměna názorů mezi prezidentskými kandidáty, která proběhla minulý týden. To se splnilo do puntíku. Místo skákání si do řeči předvedli Mike Pence a Kamala Harrisová Američanům kultivovanou debatu, v níž však rozhodně nechyběly ani vypjaté a emotivní momenty. Kandidáti na viceprezidentskou funkci mluvili o mnoha tématech – například o pandemii koronaviru, vakcínách, protestech a policejním násilí, ekonomice, ekologii, zahraniční politice nebo férovosti voleb.

Koronavirus, ekonomika a obchodní válka se staly největším kamenem sváru mezi Mikem Pencem a Kamalou Harris. Přesto se dá o viceprezidentské debatě ve srovnání s debatou mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Joem Bidenem, mluvit jako o „civilizované”. Ale často to i jiskřilo.

Selhání nebo mobilizace?

Oba soupeři si poprvé naplno vjeli do vlasů v souvislosti s odpovědí Trumpovy administrativy na pandemii koronaviru. Harrisová kritizovala Trumpa za zlehčování pandemie, ten podle ní o nebezpečnosti COVID-19 věděl, nic však nedělal. „Americký lid byl svědkem největšího selhání prezidentské administrativy v historii naší země,” uvedla. Nezůstala však jen u kritiky Trumpa a zaútočila i na Mike Pence. Ten jako vedoucí krizového štábu Bílého domu má nést vinu za stoupající počet obětí. Prezident i viceprezident byli podle ní informování, že „virus je smrtící a velmi nakažlivý“, přesto však „nic neudělali“.

Pence její kritiku odmítl se slovy, že prezident „od prvního dne stavěl zdraví Američanů na první místo“. Moderátorka se zeptala Pence, proč je tak veliká úmrtnost na pandemii koronaviru v USA oproti jiným zemím. „Amerika se mobilizovala nejvíce od druhé světové války a byly zachráněny stovky tisíc životů,“ oponoval Pence. Ten také připomněl Bidenovu dřívější poznámku, že zakázání cest z Číny je „xenofobické“. Trump zakázal cesty z Číny na začátku pandemie i přes kritiku opozice.

Současný viceprezident zcela ignoroval otázku moderátorky ohledně vysokého stáří obou prezidentských kandidátů (Trumpovi je 74, Bidenovi je 77). Místo toho pokračoval v obhajování Trumpovy odpovědi na koronavirus a vyčetl předchozí administrativě, že nechala prázdné sklady s potřebnými pomůckami ke zvládnutí pandemie.

Dělá Trump Ameriku méně bezpečnou?

Dobré mezinárodní vztahy jsou podle Harrisové klíčem k tomu, aby Amerika mohla být lídrem ve světě. Trump podle ní poškodil vztahy s americkými partnery. Explicitně přitom Harrisová zmínila partnery ze Severoatlantické aliance. Vedle toho se podivila nad tím, jak mohl Trump věřit Putinovi nad zprávami vlastních zpravodajských agentur. „Trump dělá Ameriku svoji politikou méně bezpečnou,“ myslí si Harrisová.

S tím ale viceprezident Pence zásadně nesouhlasil a zahraniční politiku současného prezidenta hájil. „Zničili jsme islámský chalífát,“ řekl Pence, který připomněl i dobré vztahy USA s Izraelem.

Kandidáti se dohadovali i ohledně ekonomické politiky s Čínou. „Obchodní válku s Čínou jste prohráli,“ kritizuje Pence Harrisová. Pence ji odvětil, že „Biden žádnou obchodní válku s Čínou ani nezačal“.

Daně a zelená energie

Oba kandidáti ostře střetli v názorech na ekonomiku. „Když jsme se s prezidentem ujali úřadu, Amerika prošla nejpomalejším hospodářským oživením od Velké hospodářské krize,“ tvrdil z kraje diskuze Pence. Ekonomické reformy Donalda Trumpa podle něj stály za skutečným nastartováním amerického hospodářství, příští rok má být navíc „tím nejlepším ekonomickým rokem v historii“. Bidena i svoji protivnici vinil ze záměru zvýšení daní a zavedení mnoha regulací. Mantrou viceprezidenta se však stal „Green New Deal“, ekologický investiční plán, za kterým stojí levicové křídlo Demokratické strany. Pence se systematicky snažil spojit ekologický investiční plán s Bidenem, přestože samotný Biden při minulé debatě vyvrátil, že by plán podporoval.

To v televizní debatě popřela i Harrisová, stejně jako plošné zvýšení daní. „Joe Biden řekl velmi jasně, že nezvýší daně nikomu, kdo vydělává méně než 400 tisíc dolarů,“ řekla. Investice do „čisté energie“ ale nepopřela, podobně jako záměr, aby Spojené státy byly v budoucnu bez emisní a dosáhly uhlíkové neutrality.

Pence: Nejsme systematicky rasistická země

Tématem diskuse byly i protesty reagující na policejní násilí spojené s několika kontroverzními úmrtími. „Lidé po celé naší zemi, lidé všech ras, různého věku, obou pohlaví, kteří se navzájem neznali, společně ruku v ruce vyšli do ulic, abychom společně dosáhli rovnosti před zákonem,“ řekla Harrisová o protestech po tragické smrti Breonny Taylorové.

„Srdce puká nad případem Breonny Taylorové,“ souhlasil tentokrát Pence. Podle něj není správně to, co se stalo jí nebo Georgovi Floydovi. Zároveň to však podle Pence neospravedlňuje některé Američany k rabování a násilí. Pence zcela odmítl, že „by USA byla systematicky rasistická, jak tvrdí Harrisová a Biden“.

Podle Harrisové byla její předchozí práce nejvyšší státní zástupkyně modelovým příkladem toho, co by se mělo dělat, aby se zabránilo etnickému napětí. „Snažili jsme se zbavit soukromých věznic a dekriminalizovat marihuanu,“ uvedla mimo jiné Harrisová. I to by podle ní mělo přispět k rasové rovnosti. Podle ní je nutná systémová reforma, nic z toho, však podle ní současné administrativa nedělá.

Empatie, která může rozhodnout

V rámci diskuze o vůdčích schopnostech prezidenta vytáhl Pence příběh Kayly Muellerové. Americká humanitární pracovnice byla na území válkou zmítané Sýrie unesena islámskými teroristy, posléze byla zabita za nejasných okolností. Podle Pence nese vinu za smrt Muellerové Barack Obama společně s Joem Bidenem. Viceprezident řekl, že oba disponovali informacemi, kde se zajatá Muellerové nachází, ale příliš dlouho váhali s její záchranou. To by se prý za Trumpa nestalo.

Pencovi se ale tento krok vymstil. Harrisová totiž nesklouzla ke konfrontaci a namísto toho před kamerami poodhalila svou vysokou emoční inteligenci. „Za prvé k rodině Muellerů, vím o případu vaší dcery a je mi to tak líto. Je mi to tak strašně líto,“ vcítila se do rodičů Kayly. „To, co se jí stalo, je hrozné a nikdy se to nemělo stát. A vím, že Joe i prezident Obama to cítí stejně,“ řekla soucitně. Harrisové se podařilo v debatě ukázat empatii hned několikrát, což může dobře zapůsobit zvláště na některé nerozhodnuté voličky, které u Trumpa empatii nenacházejí.

Spor o soudkyni

Jak Harrisová, tak Pence se však několikrát raději vyhnuli některým otázkám moderátorky a raději svoji odpověď stočili k předchozímu výroku protivníka, nebo úplně něčemu jinému. Harrisová se vyhnula Pencově přímé otázce, zda by společně s Bidenem v případě jmenování konzervativní soudkyně Amy Coney Barret Biden usilovali o zvýšení počtu soudců v Nejvyšším soudu. „Joe a já máme velmi jasno. Američané právě teď hlasují. A mělo by být jejich rozhodnutím, kdo bude doživotně sloužit jako soudce,“ vyhnula se Harrisová otázce. Pence ji i Bidena v reakci na to zkritizoval a prohlásil, že chtějí zvýšit počet soudců.

Současný viceprezident se přitom zcela ukázkově vyhnul otázce, když se jej moderátorka zeptala, co by udělal pro to, aby ochránil nepojištěné občany s již existujícími zdravotními potížemi. K tématu jen uvedl, že „s prezidentem mají plán“.

Dohra s rouškou

Komentátoři si všímají ještě jednoho zajímavého momentu. Po skončení debaty se k viceprezidentským kandidátům přidali i jejich partneři. A zatímco manžel Harrisové roušku měl, manželka Pence si ji nevzala.

Tagy: