Situace je křehká, s rozvolňováním bych počkal. Zpátky už se nevrátíme, říká matematik

Matematik René Levinský.

Matematik René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů apeluje, aby se systém PES vyhodnocoval od středy do středy, jak bylo původně v plánu. „Situace je velice křehká, potřebujeme, aby byl systém stabilní,“ řekl v pořadu CNN Prima NEWS 360° Pavlíny Wolfové.

Levínský tak reagoval na to, že se vláda chystá o opatřeních jednat v neděli, což jde zcela proti původnímu nastavení PES. Vede to navíc k nejistotě některých podnikatelů, jimž kabinet začátkem týdne slíbil rozvolňování, nyní je ale podle ministra zdravotnictví šance na přesun do třetího pásma protiepidemického systému pouze 50 na 50.

Podle matematika by mohl překotný přechod ze čtvrtého do třetího pásma znamenat, že se budou opatření měnit každý týden. „Proto doporučuji držet se plánu a počkat do středy,“ vyzval. „Navíc mnoho krajů je na tom velice špatně,“ dodal. PES by se podle něj měl řídit podle nejhoršího kraje, což je nyní kraj Karlovarský. Ten je dokonce na nejhorším stupni tabulky.

Oproti tomu na třetím stupni je momentálně pouze Praha a Moravskoslezský kraj. Situace je nyní velice křehká, myslí si Levínský, proto by se podle něj mělo s přechody čekat dříve stanovený týden. „To proto, že potřebujeme, aby byl systém stabilní,“ vysvětlil. „Spekulují ministři, a když ti začnou spekulovat, následují je ostatní,“ dodal matematik.

„Je vhodné přepnout do třetího stupně, když situace bude stabilní, a ne na hraně,“ pokračoval Levínský. Momentálně se podle něj ani neví, zda se vývoj nákazy zlepšuje, či zhoršuje. „Reprodukční číslo je asi 0,95, a když vezmeme v potaz statistickou chybu, ani nevíme, jestli stoupáme, nebo klesáme,“ řekl. Pokud se navíc situace zhorší, už se vrátíme zpět velice těžce, a to proto, že se důvěra v protiepidemická opatření propadá.

Tagy: