Majitel restaurace se vzepřel vládě. Otevřu i v pátek, můžete mě zavřít, vzkázal

Jakub Olbert

Zákazům navzdory ve čtvrtek majitel pražské restaurace Šeberák v Kunraticích otevřel svůj lokál. Jakub Olbert se rozhodl, že už nebude dál poslouchat vládní nařízení. Bojuje prý proti tomu, že kabinet rozhodne až v neděli, zda další den rozvolní opatření, a majitelé restaurací nestihnou za tak krátkou dobu reagovat. Policii v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS Olbert vzkázal, že v pátek bude mít otevřeno zase a že je připravený, že ho přijdou zatknout. Pokud však dostane pokutu ve výši tří milionů korun, počítá s tím, že zkrachuje.

„Rozhodl jsem se ve středu večer, že ve čtvrtek otevřu, protože vláda nám řekla jasně, že otevřeme v pondělí, ale s tím, že nám to možná řekne až v neděli. Nejsme schopní takhle rychle reagovat na jejich nařízení,“ uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové majitel restaurace Jakub Olbert.

Restauraci otevřel ve čtvrtek ráno a večer už zasáhla policie. Podle Olberta byli na místě čtyři stálí hosté a lidé, kteří v restauraci pracují. „Teď odchází početná jednotka státní policie, která přijela a zajistila veškeré naše zaměstnance i kolegy. Posbírali identity všech lidí a chtějí nás nějakým způsobem arestovat,“ řekl v pořadu.

Během dne se v restauraci podle Olberta ale vystřídalo asi 30 lidí. „Prokázali občanskou neposlušnost a dali si u nás jak jídlo, tak pití. Bohužel při poslední objednávce zasáhla policie,“ vysvětlil.

Budu nést následky. Jen chci říct pro všechny ostatní, že si nejsem jistý, že současná nařízení jsou podle listiny základních práv a svobod.

Uvědomuje si, že porušil nařízení a je připraven nést následky. „Je to věc, která je proti vládnímu nařízení a která mě uvádí v trestní právo. Jsem si toho vědom a budu nést následky. Jen chci říct pro všechny ostatní, že si nejsem jistý, že současná nařízení jsou podle listiny základních práv a svobod,“ vzkázal.

Zdůraznil také, že má jednoznačný plán, že v pátek otevře znovu. „Zítra máme otevřeno stejně jako dnes, takže Policii ČR vzkazuji: Budu mít otevřeno, přijďte pro mě a můžete mě pravděpodobně zavřít,“ řekl v pořadu.

Za porušení nařízení mu však hrozí pokuta až tři miliony korun nebo ztráta licence. To prý spočítáno nemá, ale když takovou pokutu dostane, ví, že restaurace zkrachuje.

„Kolem 19. hodiny jsme z vlastních zdrojů zjistili, že v ulici K Šeberáku by měla být otevřená restaurace a měli by se tam nacházet nějací lidé. Na místo to okamžitě vyrazili prověřit policisté, mimo jiné i speciální pořádková jednotka. Zjistili, že se tam opravdu nachází 13 osob. Tyto osoby jsme zkontrolovali, celou věc zadokumentovali a sdělili jsme jim, že jsou podezřelí z porušování aktuálních vládních nařízení,“ popsal televizi CNN Prima NEWS jeden ze zasahujících policistů.

Do restaurace zval lidi celý den přes Facebook

Majitel však svůj úmysl oznámil už ve středu večer na facebookovém profilu restaurace. „Rozhodl jsem se, že zítra otevřu. Omlouvám se všem, kteří jsou přesvědčeni, že naše hostinské služby jsou také rizikové pro přenos chřipky. Já už dále čekat nemohu. Doufal jsem, že moji představitelé vědí, co činí. Ale není tomu tak. Proto zítra přijměte pozvání na dobré točené pivo, kance či husu,“ napsal na Facebook.

Dodal, že si uvědomuje, že jeho záměr může velmi rychle skončit. „Pak ale budu vytrvale žalovat naše představitele, kteří nás svým vyjádřením neustále uvádí v omyl a způsobují škody. Odvážným zákazníkům budeme točit plzeň za symbolickou korunu. Koruna je totiž symbol naší státnosti,“ uvedl ve středu Olbert.

Svůj záměr podložil argumenty, že musí přistoupit k opatření, které vyplývá ze zákonů a hlavně z potřeb finančního úřadu. „Toto nařízení říká, že se jako jednatel s. r. o. musím chovat zodpovědně a hlavně úmyslně nečinit škody na hospodaření a majetku mnou řízené s. r. o. Tak praví zákon. A to jest, chovat se odpovědně k hospodaření s firmou, která je daňový poplatník a je vázána povinností odvádět daně. Nevím, jak to celé dopadne, ale je možné, že ústavní soud shledá současná opatření za nezákonná. Potom i já se dostanu na stranu nezákonného jednání. Ať už to bude nezákonné čerpání podpory, či nedodržování pravidel dle živnostenského zákona,“ dodal na Facebooku s tím, že se na případné hosty těší.

S hosty podepsal dohodu o provedení práce

V čtvrtek na Facebooku veřejně upozorňoval, že dorazili první hosté a že s každým podepsal dohodu o provedení práce. „Bohužel jsme se po několika pivech nedohodli na výši odměny. Tudíž odchází a přijdou zítra na další jednání,“ napsal například během dne. Později se ptal, kdo otevře další, a vytvořil i veřejnou událost.

Tagy: