Pět gólů, tři s podpisem Lewandowski. Plzeň si v Barceloně připsala alespoň čestný zásah

Nesmíme Viktorii Plzeň podcenit, zdůrazňoval bývalý hráč a nyní kouč Barcelony Xavi před vstupem do základní skupiny Ligy mistrů. Superfavorizovaní fotbalisté z Katalánska skutečně nezaváhali. Západočechům na Camp Nou nasázeli pět gólů, hattrick zaznamenala letní posila Robert Lewandowski. Tým trenéra Michala Bílka si aspoň užil trochu euforie díky trefě Jana Sýkory z prvního poločasu a odlétá domů s výsledkem 1:5.

Svěřenci trenéra Michala Bílka ve druhém utkání skupiny C příští úterý přivítají Inter Milán, který ve středu s Bayernem Mnichov doma prohrál 0:2. Úřadující čeští šampioni prohráli po 34 soutěžních zápasech a poprvé od loňské říjnové porážky 0:2 na Slavii.

Plzeňští počtvrté v hlavní fázi elitní soutěže inkasovali v jednom duelu pět gólů. Porážky 0:5 utrpěli v roce 2013 na stadionu Bayernu a o pět let později venku s AS Řím a doma s Realem Madrid.

Hosté, kteří před 11 lety na Camp Nou ve skupině Ligy mistrů prohráli 0:2, drželi nerozhodný stav do 13. minuty. Po rohu Koundé posunul míč na Kessiého, jenž si umístěnou hlavičkou připsal první soutěžní gól za Barcelonu.

Poté Staňkovu branku o kousek minul Fati. Na druhé straně ve 24. minutě sudí Visser pro Plzeň odpískal penaltu za faul Christensena na Mosqueru a měl připravenou i červenou kartu. Po zásahu videorozhodčího však původní verdikt změnil, protože kolumbijský křídelník nejprve udeřil dánského stopera do hlavy.

Barcelona ve 34. minutě přidala druhý gól. Lewandowski se uvolnil mezi stopery a přesnou střelou k tyči nedal brankáři Staňkovi šanci. Domácí pokračovali v dominanci. Staněk vyrazil Robertovu tečovanou ránu a poté Jemelka z brankové čáry vykopl míč po Pedriho pokusu.

Hosté ve 44. minutě z ojedinělé akce snížili, když se po Jemelkově centru trefil hlavou nepokrytý Sýkora. Osmadvacetiletý záložník skóroval při svém debutu ve skupině Ligy mistrů.

Ještě před pauzou Staněk vyrazil střelu Dembélého. Francouzský křídelník ale v nastavení ve skluzu sebral míč Mosquerovi, nacentroval do šestnáctky a volný Lewandowski hlavou nezaváhal.

Pětinásobní vítězové Champions League měli převahu i v úvodu druhé půle. Po hodině hry se ale do velké šance dostal Chorý, který po Mosquerově přihrávce vypálil nad břevno.

V 67. minutě se znovu dostal k míči Lewandowski a další přesnou ranou k tyči završil hattrick. Polský kanonýr po letním příchodu do Barcelony zaznamenal osm gólů v pěti soutěžních duelech. Bývalý útočník Dortmundu a Bayernu jako první hráč v historii Ligy mistrů zaznamenal hattrick za tři různé týmy. V „milionářské“ soutěži se pošesté v jednom zápase trefil třikrát.

Třetí branku Lewandowskému připravil střídající Torres, jenž sám o čtyři minuty později po Dembélého obloučku zakončil tvrdou ranou do horního růžku. Na Camp Nou přišlo 77 411 diváků, což je nejvyšší pohárová návštěva na utkání českého klubu v samostatné historii.

Tagy: