Fialova vláda má zájem na zvyšování cen energií, říká Janeček. Analytik argumentuje Babišem

Pavel Janeček a Jan Béreš

Pětikoalice má zájem zvyšovat ceny energií, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. Podle něj celá záležitost úzce souvisí s Green Dealem a směřováním Evropské unie. Energetický analytik Jan Béreš v reakci pronesl, že by si měl stát vyjasnit, jakou roli bude mít ČEZ.

Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu podle Janečka zásadně ovlivňuje ceny energií. „ČEZ a další společnosti založily platformu, kde se snaží od tohoto směru odstřihnout, ale je to naprostý oxymóron,“ řekl a označil zmíněnou dohodu za ideologii.

K TÉMATU: Bartoň: Dotující Německo by mělo skončit u Evropského soudu. Popírá základní myšlenku unie

„Pětikoalice má zájem zvyšovat ceny energií, jelikož se jedná o dlouhodobý záměr Evropské unie,“ prohlásil Janeček.

S jeho slovy však Béreš nesouhlasí. „Zelenou dohodu podepsal v minulé vládě Andrej Babiš,“ připomněl. Kabinet by si přesto podle analytika měl ujasnit, jakou roli by měl hrát ČEZ na tuzemském energetickém poli. „Buď může působit jako firma a vydělávat, pak je to za současné situace nastavené dobře. Pokud ale chceme mít levnější elektřinu pro zákazníky, měl by se koncern stáhnout z burzy,“ vysvětlil.

Zmíněné opuštění trhu by však podle něj mohlo přinést značné komplikace. „Je nutné si uvědomit, že by mohlo docházet k cíleným blackoutům v různých částech Česka. Pokud bychom nebyli zastoupeni na burze, nemusel by být dostatek energie,“ dodal.

Každý zákazník by měl mít podle Béreše každopádně povědomí o své smlouvě. „Ovlivnit může alespoň část ohledně silové elektřiny. V tomto ohledu si může zajistit nejlepší možnou cenu,“ zdůraznil Béreš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj o peníze z povolenek. Vláda občanům s drahými energiemi nepomůže, ostatní státy ano

Tagy:
ČEZ elektřina Evropská unie expert energetika vláda Pavel Janeček Zprávy plus Green Deal Jan Béreš