Bartoň: Dotující Německo by mělo skončit u Evropského soudu. Popírá základní myšlenku unie

Petr Bartoň

Co na to vaše peněženka 13.11.2023

Německo, které vše dotuje, už by měl někdo dát k Evropskému soudu, uvedl v pondělním vysílání CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Země totiž podle jeho slov popírá základní myšlenku Evropské unie o jednotném trhu.

Zatímco v Česku panují obavy z dopadu růstu regulované části ceny elektřiny a znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje na spotřebitele, německá vláda se rozhodla jít opačným směrem a zavádí opatření na podporu podniků. Navíc je třeba poznamenat, že německé firmy neplatí ani onen poplatek za obnovitelné zdroje.

ČTĚTE TAKÉ: Fialovo srovnávání nutell? Není to tak zlé, míní ekonom. Popsal trik zdejších obchodníků

Podle ekonoma se však nejedná o úplně férové jednání. „Myslím, že by měl už někdo dát Německo konečně k Evropskému soudu, protože popírá základní myšlenku Evropské unie, která byla vystavena na tom, že tady bude jednotný trh. A samotná unie vznikla právě na potírání státních dotací,“ upozornil.

Znevýhodněné bude podle Bartoně nejen Česko, ale i další státy. „Nikdo nemá šanci proti Německu, nejsilnější ekonomice, pokud se ona rozhodne něco dotovat,“ zdůraznil.

Hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka tvrdí, že na konkurenceschopnost nemůžeme pohlížet pouze z hlediska ceny elektřiny. „My například ve srovnání s Německem máme levnější práci, půdu a je tu řada dalších konkurenčních výhod,“ oponoval.

Peterka současně upozornil, že Česko na podporu firem nemá rozpočet a muselo by si půjčovat miliardy, které by zaplatili daňoví poplatníci. „Fungovalo by to tak, že se budou miliardy transferovat z peněz běžných lidí do kapes obrovských firem, podnikajících v odvětví, která mají nějaká rizika jako například výkyv cen vstupních surovin,“ upozornil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Beznaděj vlády, musíme ubrat zelené šílenství. Šolíchat na povrchu nestačí, říká Klaus

Tagy:
Německo Evropská unie Petr Bartoň konkurence Evropský soud Pavel Peterka ekonomika energetika dotační politika