Pětikoalici nevěřím. Obávám se, že by Zemanovi už pravomoce nevrátila, říká Okamura

Tomio Okamura

Okamura nevěří opozičním koalicím ani Senátu

Šéf SPD Tomio Okamura v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kritizoval postup Senátu i koalic Spolu a PirSTAN ohledně případné aktivace článku 66 Ústavy. Ta by prezidenta Miloše Zemana, který podle lékařů Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) není dlouhodobě schopen vykonávat pracovní povinnosti, dočasně zbavovala pravomocí hlavy státu.

O aktivaci článku 66 Ústavy, která by prezidenta Zemana zbavila jeho pravomocí, bude Senát jednat pravděpodobně 5. listopadu. „Přesné datum ještě nevíme. Chceme ale, aby to bylo časově co nejblíže ustavující schůzi Sněmovny,“ uvedla senátorka Miroslava Němcová (ODS). Nově zvolení poslanci zasednou poprvé 8. listopadu.

Podle šéfa ODS Petra Fialy by Sněmovna na horní komoru Parlamentu měla s hlasováním o aplikaci článku 66 navázat do deseti dnů. Pokud se Zemanův stav do té doby nezlepší, lídři koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty se vysloví pro aktivaci zmíněného článku.

Zdrženlivější přístup zastává mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) i Tomio Okamura. Oba se stejně jako lídři dvou koalic se stanoviskem ÚVN ke stavu prezidenta už seznámili. „Kde máme záruku, že zákonodárci Zemanovi pravomoce navrátí, až se jeho stav zlepší?“ ptal se Okamura během vysílání CNN Prima NEWS. Na to bezprostředně reagoval šéf lidovců Marian Jurečka i místopředseda STAN Petr Gazdík.

Okamura: Aktuální zprávu jsem chtěl jen já, Babiš a Jurečka

Pokud se zdravotní stav prezidenta zlepší, pravomoce mu budou navráceny. Nejen díky oběma komorám Parlamentu, ale kdyby se tak nedělo, což by bylo něco naprosto nepředstavitelného, máme tady ještě Ústavní soud,“ zmínil Jurečka, s čímž souhlasil i Gazdík.

Podobný postoj slíbilo už mnoho dalších zástupců z obou opozičních koalic i ze Senátu. Okamura však takovým slibům nevěří. Podle něj vedení Senátu ani většina lídrů opozičních koalic během úterní schůzky vůbec netrvala na aktualizaci zprávy od ÚVN v době hlasování o aktivaci článku 66.

„Návrh na vyžádání aktualizované zprávy jsem podal já, pan Babiš a Jurečka. Od zbytku sněmovních lídrů a Senátu nic takového nezaznělo,“ tvrdil Okamura. Bez ohledu na to, kolik zákonodárců něco takového na zmíněné schůzi vyžadovalo, nad nutností aktualizované zprávy se nakonec shodly obě komory Parlamentu.

Tagy: