Fiala se „rozlétal“, za týden byl v zahraničí třikrát. Chybí ale vysvětlení, zní kritika

Premiér Petr Fiala (ODS)

Petr Fiala jezdí často do zahraničí

Vypadá to, že hlavním tahounem české zahraniční politiky je nyní premiér Petr Fiala (ODS). Intenzita jeho cest mimo území ČR se oproti prvním měsícům v čele vlády viditelně zvýšila. Udržovat vztahy s jinými zeměmi je sice důležité, kritici ale mluví o tom, že premiér občanům přínos svých cest málo vysvětluje.

Ještě před pár měsíci premiér Petr Fiala zůstával spíš v Česku a zahraniční partnery příliš nenavštěvoval. Kritizovali ho za to nejen bývalí ministři zahraničí. „Měl by si celkem rychle vytvořit slušnou baterii vztahů, se kterými by mohl pracovat během předsednictví, to bylo asi důvodem té kritiky,“ uvedl tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Přeci jen nastoupil do funkce v obtížné době,“ řekl politolog Lukáš Jelínek.

Zato teď už pro něj lety vládním speciálem nejsou nic nového. Minulý týden byl ve třech zemích. V Paříži premiér Petr Fiala vůbec poprvé bilaterálně jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Právě po Francii má totiž Česko přebírat předsednictví v Radě Evropské unie.

Setkání se dřív odkládalo. S Macronem se do té doby potkávali jen na unijních jednáních. V Elysejském paláci proto rozdávali oba státníci úsměvy společně až nyní. Po Paříži byl premiér necelý den v Česku na jednání vlády a pak vyrazil do Berlína, kde doporučoval tamním firmám spolupráci s Českem.

Poprvé s sebou vzal manželku

Poprvé s sebou vzal i manželku, a ještě v noci odletěli do Vatikánu na audienci u papeže. Dohromady už Fiala vyrazil na státní návštěvu do sedmi zemí. Pro srovnání je to stejný počet států, které za stejné období navštívil jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO), ten do některých zemí létal opakovaně.

Oba byli také několikrát v Bruselu. „Je to o tom, jestli je schopný si vytvořit nějaké vztahy. Měl by se hlavně věnovat problémům v České republice a problémům našich občanů,“ řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Doby, kdy se s českým premiérem nikdo nechtěl setkat a neměl moc kontaktů, ty jsou naštěstí pryč. My musíme být v zahraničí aktivní, je to důležité pro naše občany, pro naše podnikání,“ sdělil premiér.

„Ale Petr Fiala špatně komunikuje své aktivity doma i navenek, vládní komunikace je velmi slabá dlouhodobě. Pokud premiér nevysvětlí své aktivity voličům srozumitelně, tak můžou mít pocit, že dává přednost cestě do Vatikánu před jednáním s odbory, které hrozí stávkami a demonstracemi,“ uvedl Jelínek.

„Určitě je dobře, že dává reklamu naší republice,“ popsal jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Jestli to bude mít ve výsledku nějaký pozitivní vliv na Česko jako stát nebo českou ekonomiku, tak je to dobře,“ řekl další respondent. „Pokud jezdí po Evropě, nelétá si s velkým doprovodem, tak je mi to úplně jedno,“ sdělil další. „Cestovní kancelář vláda České republiky, to by se mi taky líbilo, já si myslím, že by měl zůstat doma, ne furt někde trajdat,“ kritizovala jiná z oslovených.

„Pokud se nám nehne prezident z místa, tak je potřeba, aby někdo jiný reprezentoval,“ uvedl jiný dotazovaný v anketě. „Přece nebude sedět na Hradě jako někdo a říkat nějaký moudra,“ souhlasila další. Prezident Zeman však ještě několik zahraničních cest taky chystá. Rád by jel do Srbska, na Slovensko a možná i do Izraele. „Zahraniční cesty určitě ještě budou dvě nebo tři, ale problém je v létání. A samožejmě teda Čína, ale ta je nemyslitelná,“ řekl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jidnrák.

Mluví se i o tom, že Fiala dostane na podzim pozvánku do Bílého domu, kde se setká s americkým prezidentem.

Tagy: