Petr Pavel otočil. Nečekaně představil svůj prezidentský portrét a známku, dříve je odmítal

Prezident Petr Pavel ve středu nečekaně představil oficiální portrét a známky se svou podobiznou. V pořadí čtvrtá hlava České republiky se rozhodla navázat na tradici, přestože bezprostředně po zvolení to odmítala.

„Má vize byla nemít žádný portrét a nemít žádnou známku. Není to způsob prezentace, který by mi byl vlastní. Když jsem viděl odezvu veřejnosti, tak mi přišlo líto, že bych se k tomu postavil na základě vlastního přístupu. Řekl jsem, že se přizpůsobím jejich představě,“ sdělil prezident při představení portrétu, který zpracoval kreativní tým.

ČTĚTE TAKÉ: Napřed nenáviděná, ale vždy po boku monarchy. Jaká je minulost britské královny Camilly?

Po svém zvolení Pavel vylučoval, že by se jeho podobizna objevila na poštovních známkách. Tato představa se prý nelíbila především jeho manželce. „Mě by vůbec nenapadlo, že půjde o téma, které lidi zajímá. Ale když jsem slyšel ohlasy na sociálních sítích… Četl jsem vzkazy od některých dam a moje žena se k tomu celkem nepřekvapivě postavila velmi kategoricky, takže jsem řekl: ‚Máš pravdu, žádné známky nebudou‘,“ poukázal již dříve v rozhovoru s Honzou Dědkem na skutečnost, že by byl na poštovních známkách olizován.

Názor změnil díky ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti). „Dostala mě jedna SMS, která mi přišla. Jak pípla, žena to zkontrolovala, zjistila, že je to bezpečné, že je od chlapa. Říkala: ‚Píše ti nějaký Bartoš.‘ Zjistil jsem, že to je Ivan Bartoš. Napsal mi, že to nemůžu udělat sběratelům známek a že se za ně přimlouvá. Říkal jsem si, že dredům se nedá odolat, takže známky asi budou,“ slíbil Pavel.

Ze zákona si každý městský či obecní úřad nebo škola může rozhodnout, zda na zdi pověsí podobiznu prezidenta. Obce a města mají jedinou povinnost – na úřadě musí viset státní znak, který se v žádném případě nesmí sundávat.

Na portrét se mnozí těšili. „Očekáváme, že to bude něco důstojného a hezkého. Že bude viset ve školách, kde sedí učitel a za ním je důstojný portrét prezidenta,“ popsal před časem pro CNN Prima NEWS bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář. „Ve školách portrét být nemusí, v tom mají svobodu,“ doplnil popularizátor etikety a bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

Tagy:
portrét Václav Havel Petr Pavel Ivan Bartoš Česká pirátská strana Česko Ladislav Špaček Kancelář prezidenta republiky Miroslav Sklenář Camilla, královna-manželka