Napřed nenáviděná, ale vždy po boku monarchy. Jaká je minulost britské královny Camilly?

Britský král Karel III. nebude jediný, kdo se v sobotu dočká ceremoniální korunovace. Korunu na hlavu totiž dostane i Camilla, královna manželka. Ta přitom v původních plánech britské královské rodiny vůbec nefigurovala a mnozí Britové jí dodnes nemohou přijít na jméno. Vyčítají jí, že stála za rozpadem manželství Karla a princezny Diany, která byla mimořádně oblíbená doma i ve světě.

Camilla má velmi zajímavou, leč na poměry britské královské rodiny kontroverzní minulost. S Karlem, tehdy korunním princem, se seznámila již počátkem 70. let. Často se uvádělo, že sledovala zápas póla, v němž hrál i právě budoucí britský panovník, ale spisovatel Gyles Brandreth, autor knihy Charles a Camilla pojednávající o vztahu této dvojice, tvrdí, že se pár oficiálně seznámil až na party jejich společné známé.

Každopádně už tehdy začal jejich poměr, ačkoliv Camilla udržovala turbulentní vztah s důstojníkem kavalérie Andrewem Parkerem Bowlesem. Došlo i na seznámení Karla s rodinou Shandových a monarcha na to zamířil do námořnictva, kde napřed sloužil na trojici válečných lodí, aby na chvíli přesedlal k peruti vrtulníků a nakonec byl kapitánem lodi HMS Bronington.

Camilla, rozená Shandová, se mezitím provdala za zmiňovaného Parkera Bowlese, se kterým se po léta rozcházeli a znovu dávali dohromady. Mají spolu dvě děti, ale manželství se definitivně rozpadlo roku 1995.

ČTĚTE TAKÉ: Popularita královské rodiny. Kdo se propadá, kdo je na výsluní a kdo „odpadlíkem“?

Ani Karel nezahálel. V roce 1981 si vzal Dianu Spencerovou, kterou si Britové naprosto zamilovali. Později se však ukázalo, že Karel nikoliv. Ačkoliv z jejich vztahu přibyli do královské rodiny dnešní korunní princ William a jeho mladší bratr princ Harry, manželství nebylo příliš láskyplné, pokud vůbec. Karel a Diana se údajně před vlastní honosnou svatbou setkali jen několikrát.

V roce 1994 navíc tehdejší následník trůnu přiznal, že stále udržuje mimomanželský poměr s Camillou, ačkoliv oba byli stále sezdaní. Rozvod Karla a Diany nastal o dva roky později. Na konci srpna 1997 Diana tragicky zahynula se svým partnerem Dodim Al-Fayedem při nehodě v Paříži, když jejich auto bouralo v tunelu.

Hodně se s Camillou nasmějeme, tvrdí král Karel

Camilla, která během života pracovala jako sekretářka či recepční, se od svého rozvodu prakticky stáhla z veřejného života, ale je jasné, že poměr s Karlem přetrvával. Pro mnohé Brity se však stala veřejným nepřítelem č.1, neboť jí přisuzovali, že byla hlavním důvodem rozpadu manželství korunního prince a mimořádně oblíbené Diany.

CNN uvádí, že v roce 1999 Karel a jeho tým rozjeli plán, který měl Camillu znovu dostat do veřejného dění po jeho boku a především napravit pošramocené renomé, které ona i následník trůnu měli. Nastěhovala se do jeho sídla v Clarence House poblíž Buckinghamského paláce a začala se s ním objevovat na akcích.

V roce 2005 se vztah naplnil, když došlo na jejich druhou svatbu. Camilla, nově vévodkyně z Cornwallu, rovnýma nohama skočila do života člena královské rodiny. Svého chotě doprovázela po světě, a to i navzdory tomu, že se bojí létání. CNN vyzdvihuje především fakt, že desítky let byla vcelku běžnou občankou, a tudíž má lepší povědomí o chování většiny společnosti.

„Je vždy skvělé mít někoho po boku. Je pro mě ohromnou vzpruhou. Skvělá věc je, že se spolu hodně smějeme, protože zná tu vtipnou stránku života, díky Bohu,“ řekl o své druhé manželce Karel v roce 2015 pro CNN. V dobrém o vztahu hovoří i syn Camilly Tom Parker Bowles. „Vzala si člověka, kterého milovala,“ komentoval její potomek z prvního manželství pro podcast The News Agents.

Uznání od Alžběty II.

Dnes se zdá, že se pohled minimálně části občanů Spojeného království aspoň trochu zlepšil. Od doby, co je vdaná za Karla, jí lze jen máloco vyčítat. Jak se od významné členky královské rodiny očekává, zaměřila se na charitu či upozorňování na závažná témata. Zastává se například obětí znásilnění a domácího násilí, stejně tak se snaží šířit povědomí o osteoporóze, tedy nemoci postihující kosti, kterou mimochodem trpí i někteří její příbuzní.

Uznání se nakonec dočkala i od loni zesnulé panovnice a Karlovy matky Alžběty II. „Až se v jistý čas stane můj syn Karel králem, vím, že jej i jeho manželku Camillu budete podporovat stejně, jako jste podporovali mě. A je mým upřímným přáním, že až ten čas přijde, bude Camilla známá jako královna-manželka,“ prohlásila směrem k britským občanům Alžběta II. v únoru 2022, kdy probíhaly oslavy 70 let od jejího nástupu na trůn.

Speciální vysílání ke korunovaci britského krále začala CNN Prima NEWS vysílat už v pondělí 1. května. Vše vyvrcholí 6. května v den korunovace krále Karla III., kdy pro vás budeme vysílat po celý den.

Tagy:
Velká Británie Princezna Diana manželství Alžběta II. vztah královna Alžběta II. královská rodina Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Andrew Parker Bowles korunní princ Gyles Daubeney Brandreth