Philipp: Lékaři nejsou jednotní. Podle odborů komunikace o penězích ve zdravotnictví vázne

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL)

Philipp a Žitníková k financím ve zdravotnictví

Podle poslance a místopředsedy sněmovního Podvýboru pro oblast financování zdravotnictví a zdravotní pojištění Toma Philippa (KDU-ČSL) nemůže ministerstvo zdravotnictví vyhovět všem, ale je třeba jednat. Pro předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkovou je otázku financování lékařů nutno posuzovat z hlediska nastavení priorit. Ve vysílání CNN Prima NEWS se oba vyjádřili také k tomu, jak představitelé českého zdravotnictví mezi sebou komunikují.

Dagmar Žitníková ocenila otevřenost ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Uznala, že se Válek snaží s představiteli zdravotnických odborů komunikovat. „Není to o tom, kolikrát se potkáme, ale je to o tom, jaké jsou výsledky jednotlivých dohod,“ uvedla. „Konkrétní výsledky nejsou až tak časté,“ konstatovala Žitníková.

ČTĚTE DÁLE: Nemovitosti brzy zdraží, míní experti. Co si za pět milionů koupíte v Česku a zahraničí?

S jinými organizacemi podle ní vzájemná komunikace tak snadná není. „Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se s odbory a s Českou lékařskou komorou dohodlo, že budeme hledat nějaké cesty ke zvýšení efektivity českého zdravotnictví,“ popsala jednu z předchozích dohod Žitníková. „Bohužel k žádným takovým schůzkám zatím nedošlo,“ dodala odborářka.

Poslanec Philipp poukázal na nejednotnost českých lékařů, která ztěžuje hledání systémových řešení. „Jsou tu určitě lékaři, kteří nejsou spokojeni s ohodnocením a kteří nejsou spokojeni s nastavením třeba systému vzdělávání a podobně,“ upřesnil politik. „Potom je tu skupina lékařů, kteří jsou nespokojeni s tím, co už nastalo,“ uvedl Philipp s odkazem na předchozí dohody a rozhodnutí.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že debaty na nejvyšší úrovni probíhají. „Proces probíhá. Probíhá velmi kultivovaně na základě diskuze,“ řekl poslanec a předseda správní rady VZP. „Určité výsledky už debaty přináší,“ uzavřel Philipp.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gregorová. Za eurokomisaře chceme Kolaju. Koryta, koryta, koryta, rozohnila se Konečná

Tagy: