Pikora: Vláda by měla škrtat jako argentinský prezident. Neférové srovnání, opáčil Bartoň

Ekonomové Vladimír Pikora a Petr Bartoň

Co na to vaše peněženka 9.9.2024

Vláda podle ekonoma Vladimíra Pikory před rokem slibovala, že bude mnohem více škrtat. Expert dále ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že by se kabinet Petra Fialy (ODS) měl inspirovat v krocích argentinského prezidenta Javiera Mileiho. Další ekonom Petr Bartoň však namítl, že mocnář začal s reformami až po uvedení do úřadu, zatímco vláda má vzhledem k nadcházejícím volbám těžší pozici.

Představený státní rozpočet podle Pikory neodpovídá ohledně přísnějšího utahování opasků slibům vládní koalice jak z roku 2021, tak z minulého roku. „Před rokem její zástupci slíbili, že budou ve škrtání ambicióznější,“ podotkl ekonom v pořadu Co na to vaše peněženka.

K TÉMATU: Jurečka slibuje garantované penze a ocenění péče o děti. Důchodová parareforma, zní z SPD

Ve světě je podle ekonoma přitom možné najít řadu inspirací. „Třeba argentinský prezident Milei ukazuje, v jaké míře je možné škrtat. V zemi se ruší ministerstva a mnoho agend, které vedl stát. Něco takového přesně potřebujeme,“ je přesvědčen Pikora.

Současně zkritizoval množství státních úředníků a dodal, že toto číslo je nezbytné snížit. Bartoň však upozornil na to, že srovnání kroků kabinetu s argentinskou hlavou státu není správné, že neodpovídá načasování. „Milei dělá reformy až poté, co byl zvolen do úřadu. Současná vláda má těsně před volbami a dělat takové razantní změny by pro ni bylo nejtěžší,“ poznamenal expert s tím, že takové srovnání „není férové“.

Ekonomové dále hovořili o části rozpočtu určené pro školství. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát může fungovat na dluh, ale ne na tak velký, řekl Hradil. Nevidím odvahu k reformám, míní Pilný

Tagy: