Hradil: Stát může fungovat na dluh, ale ne na tak velký. Nevidím odvahu k reformám, řekl Pilný

Ekonom Vít Hradil a bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný

360° (250)

Stát sice může do nějaké míry fungovat na dluh, ten ale nesmí být tak vysoký, jako má momentálně Česká republika. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Vít Hradil. Podle něj Česko čeká další konsolidační balíček. Bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný ale namítl, že k reformám v současné době nevidí odvahu.

Národní rozpočtová rada naznačila, že pro rok 2026 bude třeba další konsolidace veřejných financí, protože deficit se nedaří snižovat tak, jak se očekávalo. S tím souhlasí i ekonom Vít Hradil. „Určitě to ale nebude za téhle vlády, to si myslím, že je jednoznačné, že se do toho pouštět nebude,“ řekl Hradil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš vrtí psem a žije v bludu, shodli se Haas a Králíček. Kritizovali ho i kvůli rozpočtu

Strukturální deficit dvě procenta HDP je podle něj příliš vysoký. „Ono se občas říká, že stát nemůže jako rodina pořád fungovat na dluh. On v podstatě může, protože stát na rozdíl od rodiny pořád roste a je pořád ekonomicky silnější. Takže do nějaké míry může fungovat pořád na dluh, ale ne na takhle velký. Dvě procenta strukturálního deficitu jsou prostě moc, tohle je neudržitelné, to opravdu neuplatíte,“ sdělil Hradil. Dodal, že se „bude muset jít dolů“, a to někam k jednomu procentu. „Čeká nás minimálně nějakých dalších 80 nebo 90 miliard,“ podotkl ekonom.

Pilný nevidí politickou vůli

Bývalého ministra financí za ANO Ivana Pilného prý mrzí, že se během prvního roku vlády nepřistoupilo ke strukturálním změnám. „Bez nich to prostě absolutně nejde. Jak už říkal správně pan kolega, tahle cesta se nedá zastavit a já si nedělám iluze o tom, že příští vláda bude mít před sebou nějakou snadnou cestu, jak to udělat,“ řekl Pilný.

Podle něj musí někdo najít odvahu reformy udělat. „Příští ministr financí se už musí konečně chovat jako někdo, kdo je zodpovědný za stav státní kasy a musí ji nějakým způsobem hájit. Vymlouvat se na to, že jsou volby? Já jsem sestavoval rozpočet tři měsíce předtím, než byly volby, a ten deficit tehdy byl 50 miliard a skončil v přebytku. Je prostě potřeba najít nějakou odvahu k reformám. A já ji tady nevidím,“ podotkl Pilný.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun, který je o 22 miliard nižší než plánovaný deficit na letošní rok. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je v návrhu historicky nejvíce peněz na investice a vláda také snižuje deficit k hrubému domácímu produktu (HDP) k úrovni kolem dvou procent. Návrh není přijatelný pro koaliční Piráty, jednat o něm chtějí také zástupci lidovců a STAN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozpočet jako od pejska a kočičky, řekla Švihlíková. Vláda se zahnala do kouta a věší si oprátku

Tagy: