Exkluzivní průzkum: ANO kraluje s 32 procenty, druhá je Spolu. Šlachta i ČSSD mimo Sněmovnu

Měsíc před volbami má nejvyšší preference vládní hnutí ANO. Z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS vyplývá, že by s 32,4 procenta volby vyhrálo. Druhá je koalice Spolu s 20 procenty, koalice Pirátů a STAN stagnuje na 18 procentech.

„Vládní hnutí ANO stvrdilo v modelu STEM pozici nad 30 procent, kam se po delší době vrátilo v srpnu. V modelu tak s přehledem drží první místo,“ konstatuje agentura. Pokud by se nyní konaly volby, hnutí ANO by podle STEM získalo 32,4 procenta.

Koalice Spolu lehce oslabila a trojice stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by skončila na druhém místě s 20 procenty. Během léta klesla i podpora koalice Pirátů a STAN, kteří by skončili na třetím místě s 18 procenty.

Podpora SPD zůstává na 11,8 procenta a v modelu s koalicemi hnutí náleží čtvrté místo. Do Sněmovny by se dostali ještě komunisté, kteří by získali 5,4 procenta.

Naopak mimo dolní parlamentní komoru by zůstala ČSSD, které průzkum agentury STEM přisoudil 4,4 procenta. „ČSSD se v aktuálním měření opět nachází pod pětiprocentní hranici, její vstup do Sněmovny však zůstává otevřený,“ uvádí STEM.

Šlachtova Přísaha oslabuje

Strana Trikolóra, Svobodní, Soukromníci má podporu 3,3 procenta. Mírně kleslo hnutí Přísaha Roberta Šlachty. „V září by se do Sněmovny pravděpodobně nedostalo ani při zohlednění výběrové odchylky,“ podotýká STEM. Přísaha má v průzkumu 2,2 procenta.

Preference se tak podle STEM v dlouhodobém horizontu do značné míry vrátily k rozložení sil před pandemií koronaviru.

Pokud by se preference ze zářijového průzkumu přepočetly na mandáty, hnutí ANO by ve Sněmovně získalo 78 křesel. Koalice Spolu by měla 46 poslanců, Piráti a STAN by měli dohromady 42 zákonodárců. Hnutí SPD by zastupovalo 26 poslanců a komunisté by jich měli ve sněmovních lavicích osm.

Zajímavý je i model, který nepočítá s koalicemi. Pokud by strany kandidovaly samostatně, průzkumu by pořád vévodilo hnutí ANO s více než 32 procenty. Druhá by skončila SPD s 11,8 procenta. ODS by samostatně získala 11,5 procenta, Piráti 11,4 procenta.

Podpora hnutí STAN by byla 6,9 procenta, KSČM 5,5 procenta. Za branami Sněmovny by skončila ČSSD, ale také TOP 09 nebo lidovci, kteří s ODS tvoří koalici Spolu. Pokud by TOP 09 kandidovala sama, její podpora by podle průzkumu STEM byla 4,1 procenta. KDU-ČSL by samostatně získala 3,8 procenta.

Volební účast by mohla být vysoká

„Více než polovina lidí (55 procent) si pro hypotetické zářijové volby dovede vybrat stranu, koalici či hnutí, kterému by dala hlas. Dalších 11 procent je odhodláno k volbám nedorazit. Zbývající přibližně třetina si není svou účastí či možnou volenou stranou jista,“ zdůrazňuje STEM.

Podle agentury je nejistota kolem výsledku voleb na začátku září mimořádně vysoká a výsledek voleb se tak může od současného rozložení sil značně lišit. Dá se očekávat o něco vyšší volební účast než v minulých sněmovních volbách, kdy k urnám dorazilo 60,84 procenta voličů.

Průzkum probíhal mezi 31. srpnem a 8. září. Výzkum se tak uskutečnil na začátku nového školního roku, tedy v době, kdy se začíná více šířit nákaza koronaviru a zpomaluje tempo očkování. Zároveň jsou předvolební kampaně v plném proudu. STEM se dotázal celkem 1 014 občanů ČR podle kvótního výběru.

Tagy: