Kubičko: Slova Pirátů o vydírání Fialy jsou na úrovni poplašné zprávy. STAN má velký problém

Piráti (Zleva) Ivan Bartoš, Olga Richterová a Jakub Michálek před tiskovou konferencí k návrhu premiéra Petra Fialy (ODS) ohledně odvolání Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj (24. 9. 2024)

Kubičko k odvolání Bartoše

Pokud Piráti obvinili premiéra Petra Fialu (ODS) z toho, že ho vydírali straničtí kolegové, a podávají to jako spekulaci, jsou taková slova na úrovni poplašné zprávy. Po bouřlivém úterním dění v tuzemské politice na to ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. Dodal však, že pokud by se tvrzení potvrdilo, bylo by to „na pád vlády“. Kubičko hovořil i o problémech hnutí STAN, které s koaliční krizí souvisí.

Nabídka premiéra Fialy, aby Piráti po návrhu na odvolání Bartoše představili nového kandidáta na post ministra pro místní rozvoj, je podle Kubička absurdní. „Nový šéf resortu by se musel s problematikou seznamovat od začátku, což by bylo vzhledem k špatnému stavu zavádění digitalizace zvláštní,“ podotkl.

K TÉMATU: Bartoš byl už chromá kachna. Premiér ho ale odvolal v nesprávný čas, myslí si Pečinka

Piráti prý nemají jinou možnost, než sami ukončit angažmá ve vládní koalici. „Ač čekají na výsledky celostátního fóra, demisi mohou podat ministři (ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun, pozn. red.) ihned, pokud jsou rozezleni krokem předsedy vlády,“ řekl komentátor.

Spor mezi Piráty a Fialou vnímá jako „zvláštní z obou stran“. „Premiér zvolil nevhodný čas a způsob pro takový krok. Kdyby šlo o ministra za ODS, nebyl by žádný problém ho nahradit. Jenže v tomto případě odvolal předsedu koaliční strany, což měl projednat v příslušné radě partnerů,“ upozornil v pořadu Nový den.

„Na druhé straně Piráti obvinili Fialu z toho, že jednal pod tlakem straníků. Jenže to musí mít jinak podložené než na základě informací z kuloárů. Takové tvrzení je jinak na úrovni pomluvy a šíření poplašné zprávy,“ poznamenal Kubičko.

Premiér podle něj mohl tušit, že náhlý návrh na odvolání Bartoše si Piráti nenechají líbit. „Působí to, že je chtěl vyprovokovat k odchodu z vlády,“ řekl. Připomněl rovněž, že uvnitř vládní koalice nyní stojí tvrzení proti tvrzení.

„Buď je lhář premiér, nebo lže předseda poslaneckého klubu dosud vládní strany. Pro politiku to je něco strašného. Pokud by se potvrdilo, že je Fiala vydírán svými spolustraníky, je to na pád vlády,“ prohlásil Kubičko ve vysílání CNN Prima NEWS.

Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, řekl Fiala na tiskové konferenci Spolu:

Kromě aktérů sporu má v současné situaci podle komentátora problém i hnutí STAN. „S Piráty mají koaliční smlouvu, a pokud z ní opravdu vyplývá, že platí heslo ‚Spolu do vlády, spolu i z vlády‘, pak dojde ze strany Starostů k porušení. Nebudou tak ve zcela komfortní situaci,“ dodal Kubičko.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: I Lipavský je nahraditelný, řekl Peksa a zpochybnil jeho střízlivost. Změní ministr dres?

Tagy:
politika ODS Petr Fiala Nový den komentátor Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jan Lipavský nátlak vláda Radko Kubičko Michal Šalomoun