Pískání na vlastní hráče, obraz zmaru. Barcelona tápe a Piqué říká: Taková je realita

Nebyl z toho historický výprask 2:8 jako loni v srpnu ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Ale hráči, realizační tým a fanoušci Barcelony mohli být po další konfrontaci s Bayernem Mnichov v milionářské soutěži těžko spokojení. Bavoři na Camp Nou vyhráli 3:0, Katalánci ani jednou nevystřelili na bránu. A hlavně po zápase trochu rezignovaně prohlašovali, že taková je prostě realita.

Barcelona nikdy na domácím stadionu neprohrála úvodní zápas ročníku Ligy mistrů. To už po úterním večeru neplatí. A tak nějak to dokresluje situaci, ve které se katalánský klub nachází. Velké dluhy a také absence naprosto klíčové osoby posledních 15 let Lionela Messiho, který musel kvůli mizerné finanční situaci opustit svůj fotbalový domov a upsat se Paris Saint-Germain.

Celý svět řešil, jak bude Barcelona fungovat bez argentinského kouzelníka. Zatím se zdá, že to bude ještě nějaký čas skřípat. V domácí soutěži sice zřejmě velkoklub nebude mít problém porážet průměrné celky, ale při konfrontaci s evropskými giganty Blaugranas narazí.

Poukázal na to zápas s Bayernem Mnichov. Německý mistr si barcelonský trávník podmanil, nikdo by se nemohl divit, kdyby vyhrál i více než 3:0. Bylo až zarážející, jak bezradní byli svěřenci Ronalda Koemana. Před bránou Manuela Neuera se vyskytovali sporadicky, proto si gólman Bayernu nemusel za celé utkání připsat jediný zákrok. Barcelona v Lize mistrů nevystřelila ani jednou do prostoru mezi třemi tyčemi poprvé od sezony 2003–⁠2004, jak poznamenal twitterový statistický účet Squawka News.

To Bayern pálil na bránu soupeře sedmkrát, dvakrát uspěl kanonýr Robert Lewandowski, jednou Thomas Müller.

Teď prostě nejsme favority

Mizérii španělského týmu dokumentovala pozápasová vyjádření. Nezaznělo „takhle nemůžeme hrát“, „tohle byla ostuda“. „Je to tak, jak to je. Jsme tam, kde jsme. Žádné výmluvy, taková je realita,“ hlesla po utkání stálice Gerard Piqué.

Deníky na Pyrenejském poloostrově „Barcu“ nešetřily. List AS napsal, že šlo o „obraz zmaru“, El Mundo mluvil o tom, že „Barcelona pohřbívá svoji velikost“.

„V životě musíme být realisté. Naši mladí hráči ukázali, že máme před sebou pěknou budoucnost, ale také máme spoustu hráčů, kteří se vrací po zranění. Je to tak, jak to je. Víme, že nám v útoku chybí spousta hráčů a musíme pár týdnů počkat, než budeme mít zase větší sílu a rychlost,“ uvedl po jasné porážce kouč Koeman.

K dispozici nemá třeba letní posilu z Manchesteru City Sergia Agüera, dánského útočníka Martina Braithwaitea nebo mladý zázrak Ansu Fatiho, který si po Messim vzal číslo 10.

Stoper Pigué dále uvedl: „Momentálně nejsme mezi favority, ale nic se neděje, protože prostě nejsme. Ale kdo by tipoval, že v minulé sezoně vyhraje Ligu mistrů Chelsea? Fotbal se vyvíjí, rychle se mění. Uvidíme, jak to bude na konci sezony.“

Dlouholetá opora defenzivy také promluvila o tom, jak byla zklamaná z chování domácích fanoušků. Ti v 59. minutě vypískali střídajícího Sergiho Roberta, který šel ze hřiště poté, co post halvbeka příliš nezvládal. „Bolelo mě to, protože znám Sergiho dobře a vím, jak skvělá je to osoba a jak miluje tento klub více než kdo jiný,“ řekl Pigué.

Úterní duel nedopadl takovou ostudou jako před více než rokem, když se Barcelona s Bayernem potkaly ve čtvrtfinále Ligy mistrů a Katalánci schytali debakl 2:8. Nicméně je patrné, že do ideální nálady mají v Katalánsku v „pomessiovské“ éře daleko.

Tagy: