Pivoňka Vaňková: Platový automat pro poslance chtělo i ANO. Byla jiná doba, míní Balaštíková

Pavla Pivoňka Vaňková a Margita Balaštíková v pořadu 360°

Co na to vaše peněženka - 14.10. v 17:55

O automatickém zvyšování platů poslanců vznikla dohoda již v roce 2015. Mechanismus teď kritizují i ti, kteří dohodu uzavřeli, včetně Andreje Babiše (ANO), řekla v pořadu Co na to vaše peněženka poslankyně STAN Pavla Pivoňka Vaňková. Podle poslankyně ANO Margity Balaštíkové vznikla dohoda v době, kdy byla jiná ekonomická situace i predikce.

Balaštíková sama by prý hlasovala pro zmrazení výše platů politiků. „V době, kdy byla prudce snížena valorizace důchodů a navýšily se životní náklady, tak by politici opravdu měli jít trochu příkladem,“ uvedla poslankyně ANO ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš podal návrh na zmrazení platů politiků. Uhraďte mastný poplatek, rýpl si do něj Michálek

Pivoňka Vaňková však upozornila, že zmrazení platů by mělo za následek jejich skokové navýšení ve chvíli, kdy zmrazení vyprší. „To nikdo z nás nechce, takže se pojďme k tomu případnému skokovému navýšení nějak postavit,“ řekla Pivoňka Vaňková. Podle ní je však důležité, aby poslanci o svých platech nerozhodovali.

„Právě proto vznikla už v roce 2015 dohoda, že bude nastaven automat, který bude výši platů politiků odvíjet od průměrné hrubé mzdy. Když ta bude růst, porostou i platy politiků. To vidím jako správnou věc,“ řekla poslankyně STAN. Podle ní však pro kompromis zvedli ruku také ti, kteří nyní platový automat kritizují.

„Seděl u toho Andrej Babiš i Tomio Okamura (SPD). To je důkaz toho, že se zmíněná dohoda rodila velmi těžko. Nakonec se však našla nějaká cesta a my bychom se chtěli vrátit tam, kde jsme byli v minulosti,“ dodala Pivoňka Vaňková.

Podle poslankyně ANO si ale Babiš svým současným postojem k platovému automatu nezpochybňuje to, pro co hlasoval dříve. „Bylo to v době, kdy byla úplně jiná situace a ekonomická predikce, takže on se k tomu staví podle toho, co je tady a dnes,“ sdělila Balaštíková. Na růst platů politiků není nyní správná doba, dodala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvyšování odměn? Hrad i politici se chovají nestydatě, řekl Valeš. Je to morální judo, míní Fischer

Tagy: