Schmarcz: Debata o penězích pro Pavlovou je trapná. Šaty jí může koupit manžel z náhrad

Martin Schmarcz, komentátor CNN Prima NEWS, Info.cz

Komentátoři Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz o aktuální politice

Debata o penězích pro manželku prezidenta Evu Pavlovou je podle komentátora Martina Schmarcze trapná. Tvrdí, že jde o nemístný spor, jelikož výdaje jsou hrazeny z Kanceláře prezidenta republiky. A co se týče například oblečení, může šaty podle Schmarcze manželce koupit Petr Pavel ze svých náhrad. Smysl řešit podle něj má jen zdravotní a sociální pojištění.

Debata o penězích pro Evu Pavlovou je trapná, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. „To je úplně nemístný spor. Kdysi to chtěl i Macron pro svoji manželku. Setkal se s obrovským odporem, nakonec to ani nepředložil,“ připomněl Schmarcz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavlová si plat zaslouží. Není normální, aby ji brali jako flákače z gauče, říká Lojdová

Podotkl, že pokud má manželka prezidenta nějaké protokolární povinnosti, je všechno placeno z rozpočtu prezidentské kanceláře. „Ať jsou to letenky nebo hotely, když doprovází manžela. Stejně tak může v rámci kanceláře mít sekretářku a mluvčí,“ popsal komentátor.

Podle něj navíc může některé věci platit za svou manželku i prezident. „Pokud jde o ošacení, tak jenom připomínám, že prezident má jako jediný paušální náhradu, kterou nemusí vyúčtovávat. Ministři a poslanci musí paušální náhrady vyúčtovávat, prezident ne. Má tam přes 300 tisíc korun. Klidně může ty šaty manželce koupit,“ řekl Schmarcz.

Jediná věc, která podle něj má smysl řešit, je zdravotní a sociální pojištění. „Tam jsou dvě možnosti. Buď z těch 300 tisíc, co má prezident, i těch 6 000 měsíčně prostě zaplatí, anebo klidně ať se stanoví fiktivní základ a do toho důchodu se to počítá,“ sdělil Schmarcz.

Náprava podle Pavla

Prezident Petr Pavel žádal, aby se část prezidentských náhrad převedla na první dámu, nechtěl však peníze navíc, jak uvedl ve videu zveřejněném na sociální síti X. Jde podle něj o ocenění podílu první dámy na službě České republice. „Je nefér, že první dáma nemá placené zdravotní a sociální pojištění, chce to napravit,“ řekl. Reagoval tak na chystanou novelu zákona o platu představitelů státní moci, která má poprvé zavést financování činnosti partnerky či partnera hlavy státu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrad změnil dohodu, peníze pro Pavlovou chtěl zvlášť, říká Jurečka. Trapné, má jasno Schillerová

Tagy: